www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

MALZEME ZAMLARI SEKTÖRÜ KİLİTLER

   MALZEME ZAMLARI SEKTÖRÜ KİLİTLER

İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, inşaat sektörünün 2018 yılını daralma ve sıkıntılarla geçirdiğini söyledi.

 

2018 yılını değerlendiren İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, Türkiye´nin lokomotif sektörü inşaat sektörünün 2018 yılını daralma ve sıkıntılarla geçirdiğini belirterek, ?Hızlı gerçekleşen dolar bazındaki devalüasyon inşaat malzemesi tarafına etki ederken, finansal anlamda tüketiciye ve yatırımcılara kaynak sağlayan finans sektörüne direk etki etti. Bu etki özellikle orta gelir sarmalında olan ülkemize etkisi % 80 civarında bir daralmayla oldu. Aynı zamanda yurtdışı müteahhitlik tarafında yurtdışı bankaların Türkiye Bankalarının teminat mektuplarını kabul etmemeye başlaması da uluslararası anlamda sektörün önünü tıkamaktadır. Bu çerçevede devlet bankalarının önderliğinde bir dizi kampanya çalışmaları yapılmıştır. En son yapılan kampanyada yüzde 0.98/ay ile konut kredilerinde faiz lansmanı yapılmıştır. Lansmanda sadece tüketici tarafının katlanacağı faiz belirtilirken aslında toplam faiz oranı yüzde 1.78/ay?dır. Sektör gerçeklerini göz önüne aldığımızda inşaat sektöründe müteahhit firmaların bu orana katlanması mümkün olmayacaktır. Bu uygulamaya hayata geçtiğinde mutlaka fiyatlara yansıyacak ve sektörün hareketinin önüne geçecektir.?dedi.

ÇİMENTOYA YÜZDE 40 ZAM

inşaat sektörünün çimentoya yapılan yüzde 40´lık zamla büyük şok yaşadığını kaydeden Şehitoğlu, ?Enflasyonla mücadelenin olduğu bu dönemde bu zamlar ülkenin lokomotif sektörünün toparlanmasının önünde engel olacaktır. Bu hususta acil önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Tüm bunlara ilave olarak sektörde mevzuat ve işleyişi düzenlemek için yönetmelik ve kanunen düzenlemeler yapılmaktadır. İnşaat sektörünün işleyişini düzenlemeye yönelik yapılacak mevzuat düzenlemelerini son derece doğru buluyorum. Ancak bu düzenlemeler yapılırken sektörün tüm alt yapısının hazırlığını yapmak gerekmektedir. 29 Aralık 2018´de resmi gazetede yer alan Yapı Denetim Kanunu değişikliğini inceledim. Burada denetim firmalarının kontrol ve işleyişi çerçevelenmektedir. Fakat bazı atlanan huşuların olduğu kanaatindeyim. Bunlardan bir tanesi il sınırları içerisinde hizmet verecek firmaların bir havuz içerisinden otomatik olarak atanmasıdır. Bu düzenleme hem uygulama tarafında hem de fiyatlar tarafında sektöre olumsuz yansıyacaktır. Buna ek olarak yapı denetim firmasında kontrol yapacak personelin niteliğine yönelik alınan kararda,personelin imza atacağı metrekareler tabloda yer almaktadır. Sektörle direk ilgisi olan inşaat mühendisi ve mimarların imza atacağı metrekarenin düşük olması uygulama açısından açıkçası soru işareti oluşturmaktadır. Tabloda da yer alan metrekare uygulamalarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.?dedi.

 

Yeni yılda uygulanmaya başlanacak deprem yönetmeliğinde zemin etüdünden kullanılacak programa kadar gözden geçirilmesi gereken noktalar olduğunu belirten Şehitoğlu, ?Burada altını çizmek istediğim konu alınacak kararların tüm ülke gerçekleri göz ününe alınarak alınması gerektiğidir. Örneğin otopark yönetmeliği kesinlikte önemli bir uygulamadır. Ancak orada ayrık nizam ve bitişik nizam şehirlerin içerisinde bulunduğu durumlar göz ününde bulundurulmalıdır. Aksi takdirde sektörü düzenlememiz ve büyütmemiz çok zor olacaktır. Unutmamalıyız ki gelişmiş olan ülkeler seviyesine yetişebilmemiz için KOBİ niteliği taşıyan firmaların güçlü olması gerekmektedir. Nihayetinde bir imalat sektörü olan inşaat sektöründe de KOBİ niteliği taşıyan firmaların çok olması ve güçlü olması gerekmektedir. KOBİ´lerin güçlü olması hem istihdamı, hem de gelir dağılımını tabana yayacaktır. Sonuç olarak ülkemizde yapılacak tüm düzenlemeler yapılmadan önce gerek gerçeklikleri de göz önünde bulundurmak ve hepsini kapsayacak şekilde yapılması gerekliliğine inanıyorum. Ülke olarak çok çalışmamız, bilinçli çalışmamız ve değer yaratmamız gerekiyor. Herkese iyi haftalar diliyorum.?şeklinde konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 

 

 

 

 

 

 



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71