www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Bıçak biletme işini son güne bırakmayın

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bıçakçılarda hareketlilik başladı.  İnegöl’de yaklaşık 50 yıldır mesleğini yaşatan Hasan Usta, İnegölllüler bıçak biletme işini son güne bırakmaması uyarısında bulundu.

Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklar hayvan pazarına inerken, diğer taraftan bıçağı ile ünlü İnegöl’de de hatreketlilik günler öncesinden başladı.

İnegöl’de yaklaşık 1 asırdır bıçakçılık yapan Gürbaş ailesinin son temsilcilerinden olan Hasan Usta, kurban bayramı öncesi hazırlıklarını yaptı ve Bursa’nın o meşhur bıçaklarını tezgahına ve raflarına dizdi.

Bıçak satışlarının yanısıra, bıçak bileme işlerininde kurban bayramı öncesi çok yoğun olduğunu belirten Hasan Usta, vatandaşlara bıçaklarını son günlere bırakmadan biletmeleri utavsiyesinde bulundu.

Bıçak alımında ve biletmede esnafı tercih edin

Her yıl yaşanan kurban yoğunluğunun bu yıl daha da erken başladığını ve vatandaşların bıçaklarını biletmeye getirdiğini belirten Hasan usta, “Dedelerimizden babalarımızdan yadigar  bıçakçılık mesleğini 50 yıldır icra ediyorum. Tabi bu meslek önemli bir meslek. Özelliklede kurban bayramlarında kurbanlıkların acı çekmeden kesilmesi ve yine zahmet çekmeden kurbanın yüzülüp parçalara ayrılması için bıçaklarını ve satırların keskin olması gerekiyor. Bu da ancak işi bilen ustaların tercih edilmesi ile mümkün.  Kurbanbayramı öncesi bazı insanlar, İnegöl’ün köşe bucakyerlerine tezgah açarak bu işi yapmaya çalışsada, bu iş öyle  herkesin yapabileceği bir iş değil. Zira bıçakların çeliğini yakarak yüzünü daha da köreltip bir daha bilenemeyek hale getirip vatandaşlarımızı bayram üzeri mağdur eden seyyarlar var. Ben özellikle bıçak biletecek olan vatandaşlarımızı bu işi meslek edinmiş esnaf arkadaşları tercih etmesini tavsiye ederim. Ayrıca kurban arifelerine sarkıtmadan bıçaklarını biran önce biletmelerini öneririm”dedi.

Bıçak alırken, Bursa bıçağını tercih etsinler

Kurban bıçağı yada evde kullanılacak bıçak alacaklara da tavsiyelerde bulunan Hasan usta, “Bilindiği üzere Bursamız bıçakçılıkta nam yapmış bir şehir. Bu nedenle vatandaşlarımız başka şehirlerin bıçaklarına itibar etmesinler, Bursa bıçağına ve ustalığına güvensinler. Özelliklede Çin yapımı krom bıçaklardan uzak dursunlar. Çin yapımı bıçaklar bilense de istenilen keskinlikte olmuyor. Bu sebeple Bursa bıçağını ve de özellikle paslanmaz çelikten yapılmış bıçakları tercih edilmeli. Ayrıca bıçak alacak vatandaşlara tavsiyemiz yerel esnaftan alışveriş yapmaları yönündedir. Bu vesile ile şimdiden tüm ile halkımızın Kurban Bayramını kutlarım”ifadelerini kullandı.

 



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00