www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Büyükşehir Yasası İnegöl’e Yaramadı

Büyükşehir Yasası İnegöl’e Yaramadı

Muhtarlar Derneği Başkanı Sami Çakmak, Büyükşehir yasasının İnegöl’e yaramadığını belirtti.

Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Eroğlu ve yönetim kurulu üyeleri İnegöl Muhtarlar Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Saadet Partisi’ni Dernek başkanı, Muhtarlar Derneği Başkanı Sami Çakmak ile yönetim kurulu üyelerinin karşıladığı ziyarette özellikle kırsal mahallelere ilişkin konular görüşüldü.

Muhtarlar vatandaşla devlet arasındaki en önemli halka

Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Eroğlu şu şekilde konuştu: “Sayın muhtarım, nazik karşılamanızdan dolayı size ve diğer muhtarlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Saadet Partisi olarak yerel sorunlara, konulara ilişkin toplumun her kesimiyle görüşüyor, herkesle istişarede bulunuyoruz. Özellikle bize aktarılan sorunlarla ilgili konunun bizzat muhataplarıyla görüşmekte fayda görüyoruz. Bu anlamda siz değerli muhtarlarımızı vatandaş ile devlet arasındaki resmi bağı kuran en önemli halka olarak görüyoruz. Onun için yerelde karşılaşılan bir sorunun en önemli muhatabı ve çözüm noktası sizsiniz. Tabi bu olması gereken durum. Ancak özellikle büyükşehir yasasıyla birlikte yetkilerinizin maalesef kısıtlandığını gördük. Ancak Saadet Partisi olarak mahalle başkanlarımıza özellikle siz değerli muhtarlarımızı sürekli ziyaret ederek istişarelerde bulunmaları talimatını verdik. Hemen hemen tüm muhtarlarımız mahalle teşkilatlarımız tarafından sadece bir kez değil birçok kez ziyaret edildi. Şimdi de ilçe başkanı olarak ben ve yönetim kurulundan arkadaşlarla sizleri derneğinizde ziyaret ediyoruz. İşinizle ilgili karşılaştığınız sorunları varsa çözüm önerilerinizi dinlemek istiyoruz. Saadet Partisi olarak bizim bu sorunlarla ilgili neler yapabileceğimizi istişare etmek istiyoruz. Ben tekraren kabullerinizden dolayı siz değerli muhtarlarımıza teşekkür ediyorum.”

BÜYÜKŞEHİR YASASI İNEGÖL’E YARAMADI

İnegöl Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı aynı zamanda Çayyaka köyü muhtarı Sami ÇAKMAK şu şekilde konuştu:“Biz de Saadet Partisi ilçe başkanı sayın Hasan Eroğlu beye ve heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Öncelikle şunu ifade edeyim, büyükşehir yasasıyla birlikte özellikle kırsal mahallelerimize olumlu ve olumsuz birçok değişiklik geldi. Belki küçük ilçelerde, ilçe belediyesinin bütçesinin yetersiz olduğu ilçelerde fayda sağladı ama özellikle İnegöl gibi ilçe imkanları fazla olan yerlerde olumsuz yanı maalesef daha fazla. Özellikle 2014 yılından sonra muhtarlık mühürlerimizin kıymeti de kalmadı. Ancak en büyük sıkıntıyı köy tüzel kişiliğinin kalkmasıyla beraber yaşadık. Köyümüzün arazileri belediyelere geçti.Mesela kendi mahallemizde orman işçiliği ile yaptırdığımız düğün salonumuz vardı. Şimdi belediyede. Geri almak için girişimde bulunsak yüksek meblağlar ödememiz gerekiyor.

KÖY KÜLTÜRÜ DE YOK OLMAYA BAŞLADI

Köy tüzel kişiliğinin kalkmasıyla birlikte sadece malvarlığı anlamında değil, köy kültürü anlamında da kayıplarımız oldu. Önceden köyün kendi malı olduğu için köylüler her şeye sahip çıkardı. İMECE gibi yardım organizasyonlarımız vardı. Ancak şimdi köyü köy yapan değerlerimizi bir bir yitiriyoruz.

KIRSAL MAHALLE STATÜSÜ İÇİN DİLEKÇE VERDİK

“Sizin de bahsettiğiniz gibi kırsal mahalle statüsü ile ilgili bir konu var. 16 Ekim 2020 tarihinde bir torba yasa yayımlandı. 7254 sayılı bu yasada bu konu düzenlendi. Bu düzenleme ile birlikte kırsal statü taşıyan mahalleler belediyeye başvuru yapıyor. Belediye başvuruları değerlendiriyor ve sonra kabul edilen başvuruları büyükşehir belediye meclisine yolluyor. Genel itibariyle bu yasa ile büyükşehir yasasıyla yapılan yanlış bir anlamda düzeltilmeye çalışılıyor. Eğer ki kırsal mahalle statüsü alınırsa vergi ve diğer kamusal hizmetlerde yüzde 50 civarında indirim yapılıyor. Bununla ilgili hemen hemen tüm kırsal mahalle muhtarlarımız başvurularını yaptılar. “

HİZMETLER BİR ŞEKİLDE OLUR AMA EN ÖNEMLİSİ SAYGI GÖSTERMEK

Elbette muhtarlarımızın birçok sorunları var. Bunların çoğu mahallesindeki fiziki sorunlar. Ama bunların ötesinde bizlerin bugün en büyük sorunu saygı. Üzülerek ifade ediyorum ki siyasi parti mahalle temsilcileri muhtarların önüne geçmiş durumda. Mahallemizde bir çalışma yapılacaksa konunun bizimle doğrudan paylaşılması, bizimle istişare edilmesi gerekli. Ancak öyle olmuyor maalesef. Eğer ki idarecilerimiz muhtarlar olarak bizlere saygı göstermezse vatandaş sorunlarının çözümünü başka yerde arar. Hizmetler bir şekilde olur ama en önemlisi saygı göstermek. Mesela belediyemiz bizimle hiç istişare toplantısı yapmadı. Arzu ederiz ki bundan sonraki süreçte belediyemiz de diğer siyasi partiler de bizleri muhatap alsınlar, sorunlara hep birlikte çözüm üretelim. Ben bu anlamda sizlerin yaptığı bu ziyaretten dolayı çok memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Zaten mahalle temsilcileriniz de diğer muhtarlarımızı ziyaret ediyorlar sürekli. Teşekkür ediyorum.”

YASAL TEBLİGATLAR BİZİ BUNALTTI

Yapılan ziyarette söz alan Yeni Mahalle Muhtarı Balabey GÜRLER şu şekilde konuştu: “Ben de sayın ilçe başkanına teşekkür ediyorum. Beni de gelip birçok defa ziyaret ettiler. Ben tüm muhtarlarımız adına bir sorundan bahsetmek istiyorum. Şu an özellikle merkez mahallelerimizde günde ortalama 100 ün üzerinde yasal tebligat geliyor. İcra müdürlükleri, idari para cezaları, trafik cezaları ve savcılıktan bir sürü tebligat geliyor. Vatandaş evde yoksa kanun gereği gelip bize bırakıyorlar. Vatandaşın kapısına da evrakınız muhtarda şeklinde bir yazı yapıştırıyorlar. Vatandaş da ister istemez günün hangi saati olursa olsun, 7/24 bizleri arayıp muhtarlığı açtırarak evrakını almak istiyor. Bu durum bizi bunalttı. PTT şu an her bir tebligat için 19 TL ücret alıyor ancak işin hamaliyesini bize yaptırıyor. Muhtarlığımızda yığınca evrak var. Bununla ilgili elbette yerel anlamda bir çözüm yok ancak sizden ricamız bununla ilgili bir yasal düzenleme gerekli. Bu yasal düzenleme ile ilgili bir girişimde bulunulmasıdır. Ben de ziyaretinizden dolayı tekrar teşekkür ederim.”

 



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29