www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Çiftçi Beklediğini Bulamadı

Çiftçi Beklediğini Bulamadı

İnegöl´de şeker pancarı üretimi gerçekleştiren çiftçiler, bu sezon pancarda yaşanan hastalık yüzünden istediğini alamadı.

Geçtiğimiz yıllara kadar 80 bin ton hasadın yapıldığı İnegöl´de bu yıl 35 bin ton pancar hasat edildi. Polar değeri geçen yıllarda 16 olduğu pancar da bu yıl polar değeri 10 seviyesine düştü. Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Kulaca mahallesi girişindeki pancar alım merkezine giderek incelemelerde bulundu.

BÜYÜK DÜŞÜŞ

İncelemenin ardından açıklama yapan Çelik, ?Pancar hasadımız başladı. Bölgemizde geçtiğimiz yıllarda pancar üretimi durmuştu. Özellikle son 3-4 yıldır üretimi artırılarak, ivme kazandırıldı. Susurluk Şeker Fabrikasının açılmasıyla yerinden pancar üretimine devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 80-100 bin ton civarında olan rekoltemiz, bu yıl 35 bin ton civarında. Pancar da rekolte düştü.Pancarda hastalık var. Aynı zamanda ona paralel olarak polar da düştü. Polar 9-10 civarında çıkıyor. Tonundan 235 lira kazanmak için poların 16 olması gerekiyor. Bırakın 16 beklenen poların 10 olmasıyla tonundan çiftçimiz ancak 150 lira kazanacaktır.?dedi.

ÜRETİM SONA ERER

Çelik; ?Bu durum üreticimizi önümüzdeki yıl pancar üretiminden kaçıracak anlamına geliyor. Tarım bakanımızla görüşmüştük. Şeker fabrikasının çalışması için çiftçimizin çalışması lazım. Hayvancılığın da artması adına bu fabrikanın faal olması lazım. Bu konuda devletin tasarrufu olmalı. Karacabey, Kemalpaşa, Bandırma, Susurluk,  Yenişehir, Manyas adına bunu söylüyorum. O bölgelerde de bu durum böyle. Gerçekten pancar stratejik bir ürün. Sadece şeker olarak bakmayın hayvancılığın da bitmemesi adına gerekenin yapılması lazım? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,89% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2433,75% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36