www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Çiftçinin umudu lahana

Çiftçinin umudu lahana

Çeltikçi Mahallesi´nde soğuk havada lahana hasadı başladı. Kilosu 40 ila 50 kuruştan satılan lahanada bu sene rekolte düşük.

Temmuz ayı içerisinde ekimine başlanılan Lahana´da bu ay itibari ile hasat dönemi başladı. Soğuk havalara rağmen söküm işlemlerinin aralıksız sürdüren çiftçiler Lahana´nın bu yıl az ekildiği, bu nedenle rekoltenin düşük olduğunu ifade etti.

Lahana hasadı ile ilgili bilgiler veren çiftçi Sadullah Yaman ,?Şuan ürünümüz güzel ama ekiliş geçen yıla göre çok az. Maliyetler yüksek olduğu için, satışlar düşük olduğu için. İhracatımız yok. Korkudan ekilişi azalttık. Geçen yıl satışlar olmadı fiyatlar 10 kuruş düştü, alan yoktu. En sonunda yerlerimizi sürdük. Bu yıl mecburiyetten ekiliş az. Yenişehir-İnegöl ovası arasında geçen yıla göre %50´den daha fazla azaldı. Fiyatlar şuanda güzel 40-50 kuruş azaldı. İhracatımız olsaydı biraz daha güzel olur. Geçen yıl değil, ama evvelki sene Yunanistan´a, Bulgaristan´a ihracat vardı. Ama bu sene ihracat yok. Başka ürünlerde ihracat vardır ama bizde yok. Hedefimiz ihracat. Bu şartlara karşı maliyetleri karşılamak için ihracat bekliyoruz. İhracat olmazsa para kazanamıyoruz. Planlamamız yok. Yapsak da uymuyor. İhracata bağlı. İç piyasa bir yere kadar çekiyor, bir yeden sonra kaldırmıyor. Yeşil ürün olduğu için dayanma süresi çok değil. Tarlada bekleme şansı 1 aydır. Seneye inşallah ihracatımız iyi olur, önümüzü açarlar çiftçinin durumu daha iyi olur. Soğuk havada hasat zor oluyor, bu iş böyle. Sıcak havada insanlar bunu yemiyor. Soğukta yenilen bir şey bu? dedi.

 

HABER: Osman Gürbaş

 

 



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00