www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

DARALMAYI İHRACATLA AŞTIK

DARALMAYI İHRACATLA AŞTIK

2018 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ekonomik dalgalanmalar nedeniyle iç piyasada daralma olduğunu, ancak ihracat yönelerek hedeflenen başarının yakalandığını belirtti.

TUİK´in açıkladığı ihracat verilerine göre Mobilya sektöründe 3 milyar 135 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Ülke genelinde Dolar ve Euro´nun dalgalı yükselişi nedeniyle Mobilya sektörü iç piyasa daralmaya giderken, ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 14 arttırdı.  Daralan iç piyasa nedeniyle yurt dışında yeni pazarlar arayan Mobilyacılar 2018 yılında belirlenen 3 milyar dolarlık ihracat hedefinin üzerine çıktı. Türkiye genelinde toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 7 artış gösterirken, Mobilya sektörü bu rakamı ikiye katlayarak ihracat dostu olduğunu bir kez daha gösterdi. Türkiye genelinde en çok mobilya ihracatı ise Irak, Suudi Arabistan, Libya, İsrail, Almanya, Katar, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, ve Amerika Birleşik Devletleri oldu.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, "2018 yılının son 6 aylık bölümü istediğimiz gibi geçmedi. Malzeme zamları, dövizin yükselmesi sonucu işlerimiz yavaşladı. İhracata yöneldik. İhracatta da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye genelinde de rakamlar açıkladın. 3 milyar 200 milyon civarcına bir mobilya ihracatı söz konusu. Yurt içinde de kriz nedeniyle sıkıntı yaşadık. Devletimizde KDV indirimine gitti ve bir çok özel tüketim vergilerinde sürelerle indirime gidildi. Bizim KDV indirimimizde Mart sonuna kadar devam edecek. Bizim yurt içi alışverişlerimiz Şubat,Mart ve Nisan ayında olur. Nisan sonunda durumu daha iyi okuyabiliriz. 2018 yılında yurt içinde çok dalgalı gitti ve son 6 ay sıkıntılı geçti. İhracatta da 2017 yılına göre 2018´in iyi geçtiğini düşünüyorum. Durmak yok, işimizi daha iyi yapacağız, daha farklı ülkelere açılacağız. Yurt içinde hem kalitemiz ile hem de fiyatlarımızda daha cazip ürünler üretmeyi amaçlayacağız. 22-27 Ocak´ta CNR fuarına da 250´ye yakın İnegöl´den firma katılacak. İnegöl´e çarptığımızda bin firmaya iş çıkacağını düşünüyorum. İnegöl´de bu fuar sonrası bir hareketlilik olacağını düşünüyorum. Hiç bir zaman yandık bittik dememek gerekiyor. Önümüzde ki sezona en iyi şekilde hazırlanmalıyız. Bu meslek hiç bir zaman bitmez. Bazen sıkıntılar olacak. 2019 yılının, 2018 yılına göre daha iyi geçeceğine inanıyorum" dedi.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29