www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?Ebelere İhtiyacımız Var?

?Ebelere İhtiyacımız Var?

Genel Sağlık-İş Bursa Şubesi Genel Sekreteri Erman Açıkgöz, 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü´nü kutlarken, sezaryen doğumun önüne geçilebilmesi ve normal doğumun teşviki açısından ebelere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu dile getirdi.

Konu ile ilgili konuşan Genel Sağlık-İş Bursa Şubesi Genel Sekreteri Erman Açıkgöz, ?Dünyanın birçok ülkesinde saygın bir meslek olarak kabul gören ebelik, ülkemizde halen daha yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer almakta ve hak ettiği saygınlığı görememektedir. Ebeler, bu günü yaşadığı mesleki sıkıntıların gölgesinde buruk kutlamaktadır. Avrupa´da sezaryen doğumların tüm doğumlar içindeki oranı yüzde 28´dir. Normal doğumların da yüzde 98´i ebeler eşliğinde gerçekleşmekte, gebelik süresince tüm muayeneler ebeler tarafından yapılmaktadır. Ebeler, ancak risk durumunda kadın doğum hekimine yönlendirmektedir. Sezaryen doğum oranlarını yüzde 50´nin üstüne çıktığı Türkiye´de ise, ebelik ve hemşirelik mesleği birbirine çok geçmiş durumdadır. Yasal düzenlemeden kaynaklanan boşluklar nedeni ile ebelik mesleği görev, yetki ve sorumluluklarının belirsizliği halen devam etmektedir. Ebelik ve hemşirelik mesleğinin sınırlarının belirsizliği, birbiriyle veya diğer mesleklerle iç içe geçen görevlerin yüklenmesi ebelik mesleğine zarar vermiştir. Günümüz koşullarına uygun meslek yasası çıkarılamamış, ebeler sağlık teşkilatı içinde hak ettiği değeri görememiştir.100 bin kişiye düşen ebe ve hemşire sayısı OECD ülke ortalaması bin 98 iken Türkiye´de bu sayı 257´dir. Türkiye´deki ebe sayısının yetersizliği bizzat Sağlık Bakanı tarafından da doğrulanmıştır.?

 

?DOĞUM EBENİN İŞİDİR?

?Türkiye´de ebe sayısının artırılması, ebelik mesleği görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi; anne-bebek ölümlerinin azaltılmasında ve sezaryen doğumların önlenmesinde etkili olacaktır. Sağlıkta dönüşümle birlikte mesleklerin yok edilme süreci hızla devam etmektedir. Bu nedenle ebelik meslek mensuplarının bir an önce mesleklerine sahip çıkmak için meslek yasası ve uzmanlaşma sürecine destek vermeleri gerekmektedir.  Vekil ebeler ve kamu dışından istihdam edilen sözleşmeli ?aile sağlığı çalışanlarına´ 4/A memur kadrosu verilmesi, ebelere işyeri hemşireliği, aile danışmanı olma hakkı tanınması, doğumhanelere riskli birim artırımlı nöbet ücreti ödenmesi, tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıması, tüm sağlık çalışanlarına geçmişe etkili olarak yıpranma payı hakkı verilmesi ve ücretlerinin iyileştirilmesi ebelerin beklentilerinin başında gelmektedir. Emeğimizin karşılık bulduğu gelecek güzel günleri birlikte yaratmak dileğiyle; tüm meslektaşlarımın 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü´nü kutlarız? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00