www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Giysi ve Ayakkabılar Kumbaraya

Giysi ve Ayakkabılar Kumbaraya

Kullanılmayan kıyafetlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesini kolaylaştırmak ve kullanılmayacak durumda olan kıyafet ile ayakkabıların da geri dönüşüme kazandırılmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen ?Kullanılmış Giysi ve Ayakkabı Kumbaraları´ şe

İnegöl Belediyesi, geri dönüşüm konusunda önemli gelişim sağlanan İnegöl´de kullanılmış ve ömrünü tamamlamış kıyafetlerin çöpe atılmasını önleyip geri dönüştürülmesini sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Proje kapsamında hazırlanan 10 adet Kullanılmış Giysi ve Ayakkabı Kumbarası, Belediye ekiplerinin belirlediği bölgelere yerleştirilmeye başlandı. Vatandaşlar kullanmadıkları veya artık eskidiği için kullanılmayacak durumda olan kıyafet ve ayakkabıları şehrin muhtelif noktalarındaki bu kumbaralara atacak. Kumbaralar belli aralıklarla görevli firma tarafından boşaltılacak. İçerisinden çıkan kıyafetler önce ayrıştırılarak halen kullanılabilir durumda olanlar ayrılıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken, kullanılmayacak durumda olanlar ise geri dönüştürülecek.

 KUMBARALAR YERLEŞTİRİLMEYE BAŞLADI

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl´de ilk etapta 10 farklı noktaya yerleştirilecek olan kullanılmış giysi ve ayakkabı kumbaralarıyla ilgili Belediye Ek Hizmet Binası önünde açıklama yaptı. İlk kumbaranın yerleştirildiği ek hizmet binası önünde çalışma hakkında bilgi veren Aktaş, kumbaranın işleyişini ve inceledi.

 İNEGÖL´DE BİR İLK

İnegöl´ün hızla gelişen ve büyüyen bir şehir olduğunu ifade ederek böyle bir şehrin hem alt ve üst yapısıyla alakalı hem de çöpüyle, geri dönüşümüyle, endüstriyel atığıyla ilgili birçok düzenleme yapmak gerektiğini söyledi. Bugün de yine İnegöl´de bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydeden Aktaş, ?Aslında İnegöl geri dönüşümle alakalı ciddi mesafe almış, nüfusu itibariyle de tüketimin çok fazla olması hasebiyle önemli başarılara imza atmış bir ilçe. Bugün de ilk kez giysi ve ayakkabı ile ilgili bir kumbara oluşturduk. Şehrin 13 farklı noktasında bunların 10 tanesinin montajı yapılacak? dedi.

 İHTİYAÇ SAHİPLERİNE VE GERİ DÖNÜŞÜME GÖNDERİLECEK

Dönem dönem bu çalışmayla ilgili teklifler ve talepler aldıklarını da ifade eden Aktaş, ?Öncelikle şunu ifade edeyim biz bu çalışmayı TEAMTEX firmasıyla birlikte gerçekleştireceğiz. Giysi ve Ayakkabı geri dönüşümü hakkında firma yetkilileri ile protokolü imzaladık. Bu protokol sayesinde ilçemizdeki giysi ve ayakkabı geri dönüşümü önümüzdeki 3 yıl boyunca TEAMTEX firması tarafından toplanacak. Bunun yanında şehrimizin muhtelif yerlerine koyacağımız bu kumbaralar ne işe yarayacak? Her türlü ayakkabı, giysi ve kıyafetin şekli ile şemalinin ne olduğu önemli olmadan her türlü eşyayı insanlar çöp yerine buraya atarak daha sonra değerlendirilmesi noktasında katkıda bulunacaklar. Bunlar bir merkezde ayrılarak kullanılacak durumda olanlar kullanılacak, kullanılmayacak durumda olanlar da geri dönüşüme gidecek? şeklinde konuştu.

 ÇOK ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM

Başkan Aktaş, günümüzde eskiye göre çok daha hızlı bir tüketimin söz konusu olduğuna da değindi. ?Eskiden bir ayakkabımız, bir pantolonumuz, bir ceketimiz varken şimdi açıkçası kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla çok daha fazla çeşitle giyiniyoruz? diyen Aktaş, İmkânlarımız bu anlamda çok daha fazla gelişti. Dolayısıyla bu noktada ciddi bir tüketim söz konusu. Ekonomiye kazandırabilmek ve bunları dönüştürebilmek adına bu kumbaralar sayesinde 250 bin nüfuslu bir şehirde ben inanıyor ve ümit ediyorum ki çok önemli başarılara imza atacağız. Bu proje de ortaya çıkacak rakamlarımızı da inşallah belirli dönemler halinde açıklayacağız? diye konuştu.

 ?BU BİR ÇÖP KONTEYNIRI DEĞİL?

Konuşmasında ilçe halkına da seslenerek kullanılmış kıyafet kumbaralarının amacına uygun şekilde kullanılmasını rica eden Aktaş, ?Benim buradan ilçe halkımızdan bir ricam da var. Biz geçmişte geri dönüşümle alakalı farklı şeyler de kullandık. Ama maalesef bunlar bir çöp konteynırı gibi algılanabiliyor. Bunu özellikle üzerine basa basa söylemek istiyorum, bu bir çöp konteynırı değil. Veya bu kâğıt, karton kutu, metal ve cam şişe atık kutusu da değil. Bu sadece giyim ve ayakkabı ile ilgili bir atık kutusudur, kumbarasıdır. Ben ilçe halkımızın buna sahip çıkmasını istirham ediyorum. Biz bugün özellikle ek hizmet binamızın önünde ilk kumbarayı kurup tanıtmak istedik. İlçe halkından kullanımıyla alakalı da büyük bir özel ve gayret beklediğimi hatırlatmak istiyorum. Bu çalışmadaki partnerimiz olan TEAMTEX firmasına da teşekkür ediyorum. İnegöl olarak bundan hem ihtiyaç sahibi aileler olarak kıyafet kazanımımız olurken hem de dolaylı olarak farklı kazanımlarımız da olacak. Örneğin her yıl yaptığımız sünnet şöleninde sünnet kıyafetlerini de bu vesile ile temin etmiş olacağız? ifadelerini kullandı.

 KUMBARALARIN KURULACAĞI NOKTALAR

Ek hizmet binası önünde kurulan Kullanılmış Kıyafet Kumbarasına ilk kıyafetleri Belediye Başkanı Alinur Aktaş attı. Kumbaraların; Cuma Mahallesi Nuri Doğrul Caddesi, Cuma Mahallesi Atatürk Bulvarı, Hamidiye Mahallesi Park Caddesi, Hamidiye Mahallesi Anafartalar Caddesi, Kemalpaşa Mahallesi Okullar Caddesi, Kemalpaşa Mahallesi Adnan Menderes Caddesi durak ve ATM yanı, Kemalpaşa Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı 6.noter yanı, Kemalpaşa Mahallesi Mahmut Esatbey Caddesi Üniversitesi Kavşağı, Süleymaniye Mahallesi Mimar Sinan Caddesi Hastane Önü, Osmaniye Mahallesi Şebboy caddesi, Osmaniye Mahallesi Ahmet Akyollu Caddesi ATM yanı, Süleymaniye Mahallesi İstiklal Caddesi ve Cuma Mahallesi Tabakhane Sokak noktalarından seçilecek 10 bölgeye kurulacağı belirtildi.

 Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9550,18%0,21
  • DOLAR

    32,54% 0,28
  • EURO

    34,88% 0,50
  • GRAM ALTIN

    2489,07% 1,10
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00