www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Hemşirelerimize Sahip Çıkalım

Hemşirelerimize Sahip Çıkalım

Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Temsilcisi Gönül Düşmez, 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü münasebetiyle yaptığı açıklamasında; ?Gece gündüz demeden 7 gün 24 saat vatandaşlarımızın sağlığına şifa olmaya çalışan hemşirelerimize ne yazık ki halkımız da gerekt

Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Temsilcisi Gönül Düşmez, 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü dolayısı ile basın açıklaması gerçekleştirdi.

KUTSAL VE ONURLU MESLEK

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl Temsilcisi Gönül Düşmez, "Hemşirelik; insan sevgisiyle dolu, şefkatle, sabırla yapılan kutsal ve onurlu bir meslektir. Florance Nightingale Kırım Savaşı sırasında İngiltere´den gelerek, Üsküdar´daki Selimiye Kışlası´nda hemşirelik yapmış ve büyük ün kazanmıştır. 1964 yılından itibaren ülkemizde de her 12 Mayıs Günü ?Hemşireler Günü´ olarak kutlanmaktadır. Yıllardır meslek örgütleri ve sendikalar 12 Mayıs´ı içine alan bu haftayı hemşirelik mesleğinin sorunlarını ve zorluklarını dile getirmek için bir fırsat olarak kullanmış ancak bugün hala birçok sorun çözülmeyi beklemektedir. Çanakkale Savaşından bu yana ülkemizin en ücra köşelerinde sağlık hizmeti sunan hemşireler ne yazık ki hak ettikleri hakları elde edememişlerdir. Hastanelerden sağlık ocaklarına kadar sağlık sisteminin her noktasında kilit rol üstlenen hemşireler ne yazık ki kanunlarımızca yardımcı sağlık personeli olarak tanımlanmaktadır. Oysaki hemşirelik onurlu ve kutsal; bilgi ve tecrübe isteyen özel bir meslek dalıdır" dedi.

ŞİDDETİN EN BÜYÜK MAĞDURLARI

Hemşirelerin çalışma saatleri ile ilgili sıkıntıları olduğunu belirten Düşmez, "Günümüz Türkiye´sinde hemşirelerin çalışma saatleri ve iş yoğunlukları ne yazık ki vahim durumdadır. 2000-2013 yılları arasında bin kişi başına düşen hemşire sayılarına bakıldığında OECD ortalamasının yaklaşık 8 hemşireden, 9 hemşireye yükselmiştir. İsviçre, Norveç, Danimarka, İzlanda, Finlandiya gibi ülkelerde bu oranın 14´ün üzerinde olduğu Türkiye, Brezilya,  Hindistan, Güney Afrika, Endonezya ve Kolombiya da ise bin kişi başına 2´den az hemşire düştüğü görülmektedir. Bu durum istihdam edilen hemşire sayısının ne kadar az olduğunun net bir şekilde göstermektedir. Şu anda ülkemizde çalışan bir hemşire Norveçli meslektaşına göre tam 7 kat daha fazla çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu fedakârca çalışma sonucu alınan ücrette yine Avrupalı meslektaşlarına göre kıyaslanmayacak boyutta azdır. Yoğun iş temposu arasında hemşireler birde geçim sıkıntısıyla boğuşmak zorunda kalmaktadır. Gece gündüz demeden 7 gün 24 saat vatandaşlarımızın sağlığına şifa olmaya çalışan hemşirelerimize ne yazık ki halkımız da gerektiği kadar sahip çıkmamaktadır. Her geçen gün sayısı artan sağlıkta şiddet vakalarının en büyük mağduru maalesef ki yine hemşirelerdir. Sağlıkta dönüşüm adıyla sunulan sözde devrim olarak sunulan programla hemşirelik mesleğinin itibarı düşürülmüş çalışma şartları zorlaştırılmış alınan ücretler enflasyon karşısında eritilerek hemşirelere bir zulüm aracına dönüşmüştür. Tüm bu zorluklar ve sıkıntılar için Genel Sağlık İş sendikası olarak tüm sağlık emekçilerini örgütlü mücadelemize katılmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. Genel Sağlık İş Sendikası olarak işini dürüstlük içinde özveriyle ve fedakârca yapan tüm hemşirelerin hemşireler gününü kutlar. Kendilerine haklarının alındığı sağlıkta şiddetin son bulduğu bir çalışma yılı geçirmelerini dileriz" ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71