www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

HÜKÜMETTEN YENİ ÇEK DÜZENLENMESİ

HÜKÜMETTEN YENİ ÇEK DÜZENLENMESİ

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, hapis cezasının kalkmasından sonra karşılıksız çek miktarında yaşanan artışa çözüm arandığını söyledi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, piyasada çekle yapılan alışverişlere duyulan güvenin artması amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 5941 sayılı Çek Kanununda değişiklikler ön gören taslak, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu´na getirilecek ve son şeklini alacak. Kanun değişikliği taslağı, TBMM Genel Kurulu´nda görüşülerek yasalaşmasının ardından, Resmi Gazete´de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERE ÇÖZÜM ARANIYOR

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, piyasada çekle yapılan alışverişlere duyulan güvenin artması amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Hapis cezasının kalkmasından sonra karşılıksız çek miktarında yaşanan artışa çözüm arandığını söyleyen Milletvekili Şahin, ?Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından yürütülen çalışma tamamlandı. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 5941 sayılı Çek Kanununda çok önemli değişikliler yapıyoruz. Bu değişiklikler sonrasında bankalar her isteyene çek veremeyecek. Piyasada dolaşan çeklerin ödenip ödenmediği ve ne çek kesenin riskinin ne kadar olduğu açıkça görülebilecek. Çek yasağı kapsamını da genişleteceğiz? dedi.

KAREKODLU ÇEK ZORUNLU OLACAK

Milletvekili Şahin, değişikliklerden ilkinin ?karekod´ uygulamasının zorunlu hale getirilmesi olduğunu söyledi. Şahin, ?Karekodlu çek sistemi, bankalarca üretilecek olan karekodlu çek üzerinde yer alan karekodun, doğrudan bankadan, akıllı telefon uygulamalarından, internet üzerinden okutularak veya sms aracılığıyla sorgulama yapılarak, herhangi bir onay süreci olmaksızın, çeki düzenleyenin geçmiş çek ödeme durumunun görülebilmesi ve çekin sahteliğinin kontrol edilebilmesi sistemidir? şeklinde konuştu.

TAKİBE ALINIYORLAR

Milletvekili Şahin, karekod yardımıyla tüzel kişiler adına düzenlenen çeklerin takip edileceğini de belitti. Şahin, ?Çek tüzel kişi adına düzenleniyorsa, çek düzenlemeye yetkili kişilerin kim olduğu, çek hesabı sahibi tarafından o güne kadar kaç tane çek keşide edildiği, halen ödenmeyen kaç tane çekinin bulunduğu, karşılıksız çıkan çekinin bulunup bulunmadığı, çek hesabı sahibi hakkında çek hesabı açma yasağı kararının olup olmadığı, tacirse iflasına karar verilip verilmediği, gibi bilgiler üçüncü kişilerin erimine açılacaktır? diye konuştu.

3. KİŞİLERİN ERİŞİMİNE AÇILACAK

Yeni düzenleme ile çekle tahsilat yapanların teslim aldıkları çekleri karekod sistemine okutması ve bilgi paylaşım sistemine kaydetmesinin ön görüldüğünü söyleyen Hüseyin Şahin, ?Bu sayede çek hesabı sahibi tarafından piyasaya çıkarılan ama bankalara ibraz edilmediği için bilinmeyen çekler ve miktarları karekod ile üçüncü kişilerin erişimine açılacak? dedi.

ÇEK HESABI AÇMA YASAĞININ KAPSAMI DAHA DA GENİŞLİYOR

Milletvekili Hüseyin Şahin, yeni düzenlemede çek hesabı açma yasağının genişletileceğini de söyledi. Şahin, ?Çek hesabı gerçek ve tüzel kişinin yanı sıra, tüzel kişi adına çek keşide edenler ile karşılıksız çekin bir sermaye şirketi adına düzenlenmesi durumunda, ayrıca şirketin yönetim organı ile imzaya yetkili kişileri hakkında da çek hesabı açma yasağı kararı verilecek. Hakkında karşılıksız kararı verilenler, yasaklılıkları süresince, şirketlerinin yönetim organlarına seçilemeyecekler? bilgisini verdi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00