www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnegöl´de Sık Karşılaşılan Meslek Hastalıkları

İnegöl´de Sık Karşılaşılan Meslek Hastalıkları

İş hayatının en yoğun yaşandığı şehirlerden biri olan İnegöl´de özellikle mobilya sektöründe iş hayatının bir dezavantajı olarak meydana gelen çok sayıda sağlık sorunu bulunuyor.

Özel Metafiz Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayla Yılmaz, mobilya sektöründe çalışanların en sık karşılaştığı bel, boyun ve sırt ağrıları ile ilgili rahatsızlıklarınyaşanmaması için korunma yöntemlerinden bahsetti.

BEL AĞRISI

Yılmaz,?Hemen hemen herkes hayatının bir kısmında bel ağrısı yaşamaktadır. Oluşan bu bel ağrılarının birçoğu kısa süre içerisinde geçmektedir. Ancak bazı bel ağrıları bu süre zarfı içerisinde geçmez hatta daha kötü bir hal alarak sürekli olarak kişinin ağrı ve acı çekmesine sebep olabilmektedir. Bu şekilde var olan ve 3 aydan fazladır süren ağrılar kronik bel ağrıları olarak algılanmaktadır.Bel ağrılarının oluşumunda;yanlış oturuş pozisyonları, yanlış ve ani şekilde yapılan hareketler,ağır yük kaldırma ve buna bağlı olarak bel bölgesinde meydana gelen harabiyeten çok karşılaştığımız nedenlerdir.Tüm bu sebepler arasında halk arasında en sık karşılaşılan bel ağrısının sebebi ağır kaldırmaya bağlı oluşan bel ağrısıdır. Ağır kaldırma sonucu oluşan bel ağrısı verdiği zarara göre kronik ya da akut bel ağrısı olabilir. Bunlar içerisinde en geniş hasta grubunu lumbago, siyatalji ve bel fıtıkları ile ilgili problemler oluşturur. Çoğu ağır yük kaldırma veya ani yapılan ters hareketle oluşur. Ağrının niteliği ağır bir şey kaldırdığı sırada, aniden belinde birşey kopar gibi bir hisle ifade edilir. Kişi olduğu yerde kalır ve belinin tutulduğunu söyler. Tabloya sıklıkla adale spazmı eklenilir. Hareketler ağrılıdır. Öksürük, aksırık, ıkınma ağrıyı arttırabilir. Şikâyetlerin ilerleyici nitelik göstermesiyle bacağa vuran ağrılar, iğnelenme, uyuşma ve refleks kaybı görülebilir. Siyataljilerde bacakta tek taraflı sinir boyunca duyulan lokalize ağrı vardır. Tüm bu problemlerin tedavisinde istirahat ve medikal yani ilaçla tedavi, fizik tedavi ajanlarından faydalanılır.Ancak toplum sağlığı açısından tedavi edici hizmetlerden daha çok koruyucu önlemlerin önemi vardır. Koruyucu önlemlerin temelinde oturma veya yerden birşey kaldırırken oluşabilecek yanlış hareketlerin yapılmaması vardır. Bu tarz hareketler,nelere dikkat edileceği,bel kaslarının nasıl güçlendirileceği iş hekimleri,iş güvenliği uzmanları tarafından çalışanlara sempozyumlarla anlatılabilir,çeşitli görsel afiş,tabela gibi görsel dokümanlarla dikkat çeken hatırlatmalar yapılabilir. Bel ağrısının birden fazla sebebi olabilir. Bu sebeplerden kaynaklı oluşan bel ağrılarının bazıları tedaviye dahi gerek duyulmadan kişinin dinlenmesi ile zamana bağlı olarak iyileşebilmektedir. Bel fıtığı ve disk kaymalarından meydana gelen bel ağrılarında öncelikli olarak yapılması gereken kişinin bir fizik tedavi uzmanına gitmesi ve uzman doktorun görüşü üzerine gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Bazı olgular cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bazı olgular ise uygulanacak fizik tedavi ve kürü zamana bağlı olarak iyileşme gösterebilmektedir.?

 

BEL İLE İLGİLİ PROBLEMLERDE KORUYUCU ÖNLEMLER

?Düz yatakta yatılmalıdır. Yatak gerektiğinden sert olmamalıdır. Sünger veya yaylı yataklar kişi kalkınca düzgün konuma gelebilecek nitelikte olmalıdır. Yan yatarken bacakların kalça ve dizden bükülü olması tercih edilmelidir.Yumuşak mobilya ve derin kanepe önerilmemektedir. Sert sandalyede dik, kalça ve dizler 90 derece, ayaklar yere basacak şekilde oturulmalıdır.Araba koltuğu sert olmalıdır. Bacakların gerilmemesi için direksiyona yakın oturulmalıdır.Otururken öne ve arkaya fazla eğilmemelidir. Uzanmak için ani dönüşler tehlikelidir.Ayakta dururken bel düz tutulmalıdır. Beldeki lordozun artmasını önlemek için bir ayağın altına ayak iskemlesi konularak durulmalıdır. (ayakta uzun süre durulacaksa). Bayanların topuk yüksekliği fazla olmamalıdır.Fazla ağır kaldırmamalıdır. Kaldırırken eşya vücuda yakın tutulmalıdır. Yerden kalkerken çömelerek destek alınmalı ve yük iterken bel seviyesinden yapılmalıdır.Egzersizler yorgunluk sınırından önce kesilmelidir. Ancak hergün düzenli egzersiz yapılmalıdır.Merdivenler tek tek inilip çıkılmalıdır.Bel ağrısı olanlar uzun süre oturmamalıdır. Ayrıca koltuk destekli sandalyeler tercih edilmelidir.´´ifadelerini kullandı.

 

BOYUN VE SIRT AĞRILARI

Boyun ve sırt ağrıları ile ilgilide açıklamalarda bulunan Dr. Ayla Yılmaz, ?İş hayatında sık karşılaştığımız diğer bir sorunda boyun ve sırt ağrılarıdır. Daha çok masa başında,makine ve dikiş nakış, tekstil işinde uğraşan işçilerde görülen bir problemdir.Pek çok insan hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı yaşamaktadır. Boyun hareketlerinde kısıtlılıkla birlikte kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi, baş dönmesi, sersemlik hissi sık dile getirilen şikâyetlerdir.?

 

MASA BAŞI ÇALIŞANLARDA SIK GÖRÜLÜYOR

?Boyun ağrısına yol açan pek çok hastalık vardır. Bunlar arasında; boyun omurgasında kireçlenme, boyun fıtığı, çeşitli ağrı sendromları, aşırı kullanıma bağlı gelişen ve zedelenme sonucu oluşan ağrılar sayılabilmektedir. Masa başında çalışanlar ve bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı sık sık görülmektedir. Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı bazı kişilerde sadece ensede görülürken; enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğse doğru yayılabilir.?

 

YAPILACAK EGZERSİZLER ÖNEMLİ

?Boyun ağrısı sorunu yaşayan pek çok kişide fizik tedavi ile iyileşme sağlanabilmektedir. Fizik tedavide sıcak- soğuk uygulamaların ve elektriksel uyarının fizyolojik etkilerinden yararlanarak kaslarda gevşeme ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Sinir kökü ağrılarının ve baskısının azaltılması için traksiyon yöntemleri kullanılabilmektedir? dedi

 

Boyun ağrılarından korunmak içinde bilgiler veren Dr. Ayla Yılmaz, ?Eğer ekran karşısında çalışıyorsanız, çalışma ortamınızın vücudunuzla uyumlu olması gerekir. Bilgisayarınız sizin vücudunuza adapte olmalı, siz bilgisayarınıza adapte olmaya çalışmayın. Bilgisayarınızın yüksekliğini, yakınlığını, uzaklığını, odanın ışığını ve masanızı kendinize uygun şekilde düzenleyin.Bilgisayar ekranınızın gözünüzün aşağısında ya da yukarısında değil, göz seviyenizde olması gerekir. Baktığınız zaman ekran görünmeli. Aşağı, yukarı ya da yana doğru boyun hareketi yapmamaya dikkat edilmeli. Göz seviyesini ayarlamanız için ekranınız kol boyu mesafenizde olmalı. Yaşla beraber görme keskinliğinde azalma varsa ya da gözlük kullanılıyorsa bu mesafeyi azaltmak veya uzatmak gerekebilir.Uygun çalışma ortamının sağlanması, aşırı yüklenme ve zorlanmalardan kaçınılması gerekir. Masa başında çalışanların 30-45 dakika çalıştıktan sonra mola vermesi önerilir. Arkaya yaslanıp, başı bir yere dayamak en iyi çözüm yolu. Çalışanların oturduğu koltuk da ağrıların oluşumunda önem taşır. Başı da içine alan bir koltuk olması ağrıların önlenmesini sağlar.Bir işi yaparken diğer bir şeyle ilgilenmek de boyun ağrısına neden olur. Ofis çalışanları genelde telefon çaldığında hem klavye ile yazı yazmaya hem de telefonu boynuyla tutmaya çalışır. Oysa boyun eğik tutulduğunda, ahizenin karşı tarafındakikaslar aşırı derecede kasılırken; diğer kaslar kısalır. Belirli bir süre sonra ise bu durum ağrıya neden olur. Bu ağrıları engellemek için normal dışı hareketler yapmamak gerekir.Masa başında çalışanlar, germe egzersizleri ile ağrıların önüne geçebilir. Örnek olarak, öne doğru eğilip, yukarı doğru yavaş yavaş kalkılabilir. Bu hareketler boyun ve bel ağrılarına iyi gelir.Geriye doğru esnendiği zaman arkadaki kaslar hareket eder. Ancak germe süresinin 10-15 saniye ile kısıtlanması yeterli. 15 saniyenin üzerindeki germenin ayrıca bir faydası yok. Uzun süre sabit pozisyonda kalan şoförlerde boyun,sırt ve bel ağrısı problemlerine sıkça rastlanmaktadır.Yukarda yazdığımız tedbir ve tedavi yöntemleri bu hasta grubu içinde geçerlidir?diye konuştu.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71