www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnternetten alışverişlere dikkat

İnternetten alışverişlere dikkat

İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükrü Sütcü, internetten alışverişler ile ilgili uyarılarda bulundu.

Tüketicilere internetten ürünü sipariş etmeden önce alışveriş yapacakları siteyi iyi araştırmalarını isteyen Başkan Şükrü Sütcü, ?Dernek olarak bizi en çok üzen sizlere ulaşamamaktır. Ulaşabilmek için zaman zaman seminerler düzenlemeye çalışsak da ya bizim yeteri kadar maddi imkanımızın yeterli olmaması nedeniyle gereği gibi reklam yapamadığımızdan veya sizlerin önemsemediğinizden olsa gerek katılımı yeterli seviyeye çıkaramadığımızdan zaman zaman bizden istekte bulunan okullarımızda öğrencilerimize seminer vermeye çalışırken sizlere de basın yolu ile ulaşmaya çalışarak tüketici mağduriyetlerini en aza indirmeye çalışıyoruz. Mağdur duruma düşen siz tüketicilerimiz kadar, bizleri de üzen mağduriyetleri incelediğimizde mahallemizdeki marketlerden veya pazar yerinden aldığımız sebze ve meyveleri alırken gösterdiğimiz özeni televizyon veya internette yapılan reklamlara inanarak sipariş ettiğimiz ürünlerde göstermediğimizden kaynaklandığını, bazen telefonla sipariş ettiğimizde pet şişe ile ıslak mendil veya bitkisel ürünlerin gönderildiğine şahit olabiliyoruz. Gönderilen ürünlerin reklamlarda anlatıldığı gibi olmadığını, garanti belgelerinin ya onaysız ya da hiç gönderilmediğini, ürünlerin genelinde sorunlu olduğunu fark ediyorsunuz. Bu gibi hatalara düşmemek için internetten alışveriş yapmayın demiyorum ama ürünü sipariş etmeden önce alış veriş yapacağınız siteyi araştırın. Haklarındaki tüketici şikayetlerini okuyun. Eğer ürünlerinin arkasında duruyorlarsa, gönül rahatlığı ile sipariş etmeniz için ürünlerin kontrollü kargo ile gönderilmesini talep edin. Kontrollü kargo hizmetlerinde gelen ürünün ambalajını açarak kontrol ettiğimizde, sipariş etmediğiniz bir ürün olduğunu tespit ettiğinizde iade edebilmenize karşılık, diğer kargo hizmetlerinde paketi açtığınızda kabul etmek zorunda kalıyorsunuz? dedi.

?KREDİ KARTI BİLGİLERİNİZİ VERMEYİN?

Tüketicilere telefonda hiç kimseye kredi kartı numaralarını vermemelerini isteyen Sütcü, ?Herhangi bir danışmanlık şirketinden cep telefonunuzu aranarak, sigorta kapsamında olduğunuzu, ses kayıtlarınızın mevcut olduğunu ve belirtilen tarihe kadar 300 lira ödemediğiniz takdirde bin 800 lira ödemek zorunda kalacağınızı açıkladıklarında, olmayan borcu korkarak ya nakit olarak yada kredi kartı numaranızı verdiğinizde kartınızdan ödedikten sonra da bu aç gözlülerin gözü doymadığı için sizi tekrar arayarak daha fazla para yatırmanız gerektiği bildirildiğinde dolandırıldığınızı öğreniyorsunuz. Aslında böyle bir borcunuzun olmadığını siz de biliyorsunuz ama kendinizden emin olmadığınız için ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu gibi durumlarda arayan şirkete sözleşmem veya ses kaydım varsa gönderin, ondan sonra ödeme yapabilirim şeklinde açıklama yaptığınızda sizi tekrar arayacaklarını sanmıyorum. Siz siz olun telefonda hiç kimseye kredi kartı numaranızı vermeyin. Kart numaranızı verdiğinizde paralarınız çekiliyor ve firma tarafından size sözleşme gönderiliyor. Sizler de bize veya Tüketici Sorunları Hakem Heyetine müracaat ederek, hukuki mücadeleye başlamış oluyorsunuz? şeklinde konuştu.

GEREKÇESİZ CAYMA HAKKINA SAHİPSİNİZ

Tüketicilerin mesafeli satışlarda 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu belirten Şükrü Sütcü, ?6502 Sayılı Kanunun 48.Maddesi; Mesafeli sözleşme, satıcı veya sağlayıcı ile tüketicin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dâhil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmeler, mesafeli sözleşmeler olduğu açıklanmak olup, tüketici gelen herhangi bir teklifi kabul etmeden önce siparişi onayladığı takdirde ödeme yükümlülüğü altına gireceği konusunda açık ve anlaşılır şekilde satıcı veya sağlayıcı tarafından bilgilendirilmelidir. Bu konuda tüketicinin bilgilendirildiğinin ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin siparişi kendisine ulaştığı andan itibaren taahhüt edilen süre içinde edimini yerine getirir. Mal satışlarında bu süre her halükarda 30 günü geçemez. Satıcı veya sağlayıcının bu süre içinde edimini yerine getirmemesi durumunda tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yazılı olarak yöneltilmiş olması yeterlidir. Tüketici cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreye bağlı değildir. Her halükarda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Tüketici cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir. Ancak bu haklarımızın olması demek, soruna anında çözüm bulunacağı anlamına gelmiyor, Öncelikle firmaya ihtarname yazmalısınız. İhtarnameden sonra paranız ödenmez ise, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine şikayet dilekçesi yazmanız gerekiyor. Tüketici Sorunları Hakem Heyetinden lehinize karar çıkıyor. Ancak firma kanun ve karar tanımaz çıkarsa, icraya vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu anlattıklarım sizler için hem maddi masraf olduğu gibi hem de zaman kaybı olduğundan uzaktan ürün sipariş ederken defalarca düşünmek gerekir. Mağdur olan tüketicilerimize 2007 yılından beri olduğu gibi bu günden sonrada hizmet vermeye devam edeceğimizi ve gerekli hukuki desteği sağlayacağımızı belirtiyorum? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 

 



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25