www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

MAHKEME ABDÜLKADİR MOLLA`NIN İDAM CEZASINI ONADI

MAHKEME ABDÜLKADİR MOLLA`NIN İDAM CEZASINI ONADI

Bangladeş`te Abdülkadir Molla hakkındaki idam kararı onandı.

 Bangladeş`te Yüksek Mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla`ya verilen idam cezasını onadı. Mahkeme heyeti, Molla`nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini geri çevirdi. Mahkeme, infaz günü ile ilgili herhangi bir karar almadı. Ceza Kanunu`na göre Molla, 8-15 gün içinde devlet başkanından af talep etme hakkına sahip.

 Ülkede zaten diken üstünde duran siyasi krizin nasıl bir güzergaha gireceği bilinmezken, karar sonrası şiddet olaylarının artmasından endişe ediliyor.

 Molla`nın avukatları, Bangladeş hükümetinin gerekli tüm yasal işlemleri tamamlamadan müvekkillerini idam etmek için hazırlık yaptığını belirterek, idam cezasının yeniden gözden geçirilmesini talep etmişti.

 Salı akşamı idam edilmesi beklenen Molla`nın infazı, son anda Yüksek Mahkeme yargıçları tarafından çarşamba sabahına ertelenmişti. Mahkeme, dün de Molla`nın avukatlarının ek süre talebini kabul ederek idam cezasının yeniden göz geçirilmesi ile ilgili talebin değerlendirmesini perşembe sabahına bırakmıştı.

MOLLA`NIN YARGILANMA SÜRECİ

Bangladeş hükümeti tarafından, bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi`nde yargılanan Molla, 344 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmek dahil altı farklı suçlamanın beşinden hüküm giyerek 5 Şubat 2013`te ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

 Bangladeş`in en büyük İslami partisi olan Cemaat-i İslami`nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi`ne başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi`nin hükmünü onayan Temyiz Mahkemesi, 17 Eylül`de, Molla`ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.

 

GEBELİK DÖNEMİNDE SİGARANIN ZARARLARI NELERDİR?

sigara, gebelik dönemi ayırt etmeksizin insan sağlığını son derece olumsuz etkileyen kötü bir alışkanlıktır. Sigara kullanan bireylerde oluşan rahatsızlıklardan herkesin az çok haberi olsa da, bu yazıda gebelikte sigara kullanımının bebeğe olumsuz etkilerden bahsedeceğiz.

Gebelik döneminde bayanların sigara kullanması durumunda, annenin göbek bağıyla beslenen bebeğe, sigaranın içerdiği zehirler geçmektedir. Sigaranın içeriğinde bulunan zift, katran, nikotin, karbon monoksit ve diğer tüm zehirli Maddeler önce anne adayının solunum yollarına, sonrasında bronşlara, sonrasında göbek kordonu aracılığı ile bebeğe geçiyor.

Gebelik döneminde bebek, göbek kordunu sayesinde annesinin tükettiği yiyecek ve içeceklerden gerekli besinleri almaktadır. Bu yüzden gebe bayanların sigara kullanması kesinlikle zararlıdır. Sigaranın içinde bulunan nikotin, damarları büzme özelliğine sahip olup, rahme giden yollardaki kan akışını engeller. Aynı şekilde yine zararlı maddelerden biri olan karbonmonoksit, vücut hücrelerine zarar verir ve bebekte gelişim bozukluklarına sebebiyet verir. Ayrıca karbonmonoksit, Oksijen gidişlerini azaltarak anne kanında oksjien yetersizliğine neden olur. Bu da doğrudan bebeğin oksijen azlığı demektir. Bebekte oksijen azlığı olması, anneden bebeğe geçen besinlerin değerlerini azaltacak, bu da besin yetmezliğine yol açacaktır.

Gebelik döneminde sigara kullanmanın diğer zararlarını maddeler halinde sıralayacak olursak:

Erken doğumların sebeplerinden biri de gebelik döneminde sigara kullanımdır. normal gebelik süresi 38 ile 40 hafta arasıyken, sigara kullanan anne adaylarında bu sayı 38 haftadan daha önceye gerileyebilir.

Membran rüptürünün erken oluşması yani, doğum esnasında kendiliğinden yırtılması gereken kesenin, normal zamanından çok daha erken sürede açılması anlamını taşır ve bu da erken açıldığı takdirde bebek gelişimini tamamlamamış olabilir.

İntrauterde gelişim geriliği demek, göbek kordonuyla birlikte süzülerek bebeğin kanına karışan sigaranın zehirli maddelerin, besin yetersizliğine yol açması durumudur. Bebek gelişimini tamamlayamadan doğarsa, bir takım kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir.

Sigaranın anne karnındaki bebeğe yarattığı bir diğer sorun ise, intrauer exitusdur. Bu da bebeğin ani bir şekilde anne karnında ölmesi demektir.

Sigara kullanımına bağlı tansiyon rahatsızlıkları yaşanılabilir. Bunun tıptaki adı, preaklampsidir. Anne adayının idrarında bulunan fazla Proteinler, vücutta Su toplamasına neden olup ödeme yol açabilir. Ayrıca görme bozuklukları da ortaya çıkabilir, gebelik de zehirlenmeler oluşabilir. Bu durum direkt olarak hem annenin sağlığını hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Hipertansiyon hastalarının çoğunda sigara kullandıkları ortaya çıkmıştır. Nikotinin damarları büzmesi sonucunda, ani bir şekilde damarlar büzülme ve daralma oluştuğu için, gebelik dönemindeki bayanlarda tansiyon yükselebilir. Bu da yine bebeğin gelişimi açısından olumsuz bir tablodur.

Sigara içen bayanlarda, gebelik dönemlerinde süt miktarlarında azalma görülebilir. Anne Sütü, bir bebek için son derece önemli bir besin kaynağı olduğu için, anne sütüyle beslenmeyen bebeklerde kalıcı bağışıklık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Sigara başta C vitaminleri olmak üzere, tüm vitaminlerin vücuda alımını engelleyerek hastalıklara davetiye açar. Özellikle gebelik dönemindeki bayanlarda kalsiyum ve C vitamini eksiklikleri görüldüğü için, sigara kullanımı yüzünden bu durum daha da artacaktır.

Prematüre bebekler, yani doğması gereken sürede doğmayan bebeklerin annelerinde yine sigara kullanımına rastlanmıştır.

Sigara kullanımına devam eden anne adayları, doğumdan sonraki Lohusalık döneminde vitamin kayıpları ve sütlerinde azalma yaşarlar.

Sağlıklı bir hayat için, hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığı için sigaradan uzak durmanızda fayda vardır. Gebe kalmayı planlıyorsanız ve sigara kullanıyorsanız, öncelikle sigaradan kurtulmanız, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmenizi sağlayacak, bu sayede sağlıklı bir bebeği dünyaya getirmiş olacaksınız

 



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71