www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

OYLAT´TA TURİST YOĞUNLUĞU

OYLAT´TA TURİST YOĞUNLUĞU

İnegöl´ün turizm markası Oylat Kaplıcalarında kış sezonu nedeniyle otellerdeki doluluk oranı yüzde 100´e ulaştı.

Türkiye´nin bir çok ilinden turizm harikası Oylat´a gelen yerli ve yabancı turistler nedeniyle Oylat Bölgesi´nde bulunan otellerde doluluk oranı %100´e ulaştı.

Eşsiz doğası, manzarası, havası ve kaplıcaları ile Türkiye genelinde bir marka olan Oylat Kaplıcaları kış sezonunda yoğun bir ilgi odağı oluyor.

OYLAT TARİHİ

Oylat yakınlarında yer alan Saadet Köyü´nde yapılan kazılar ile elde edilen bilgiler ışığında, Oylat Kaplıcaları´nın Romalılar döneminde de var olduğu ve bu medeniyet tarafından kullanıldığı anlaşılmıştır.

Bizans imparatorluğu zamanında bölgeye hakim olan tekfurun tek kızı vardır. Baba kızını çok sevmektedir. Ama kız bir gün ansızın hastalanarak yatağa düşer. Amansız hastalık çok uzun sürer. Zamanın hekimleri Tekfurun kızının derdine çare bulamazlar. Hastanın derdine derman bulmaktan aciz kalan hekimleri, kızcağızı babanın gözü önünden uzaklaştırmak ve son bir tedavi şansı vermek üzere orman içindeki o zaman için adsız olan bu kaplıcaya gönderilmesi için öneride bulunurlar. Artık hastanın bu dertten kurtulamayacağına inanırlar. Hasta kızı buraya getirirler. ?Yat-öl?, ?.Öl-yat? deyip bırakırlar. Çaresiz bir hastalığa tutulduğuna inanılan tekfurun kızı, her gün bu şifalı sularla yıkana yıkana, gün geçtikçe düzelmeye ve iyileşmeye başlar. Kısa zamanda eski sıhhatine ve güzelliğine kavuşur. İyileştikten sonra babasının sarayına geri döner. O zamandan itibaren Ölyat kaplıcası yöre halkı tarafından bir şifa kaynağı olarak tanınır ve kullanılır. Bu şifalı su yine o sudur, fakat zaman geçtikte ?Öl-yat? ı ?Oy-lat? yapmıştır. İnegöl, Bilecik, Pazaryeri, Yenişehir ve İznik´te hala bir kısım halk Oylat´a Ölyat demektedir.

 

OYLAT GEZİLECEK YERLER

?Oylat? denildiğinde akla ilk gelen yer Oylat Kaplıcaları´dır. Bursa- Eskişehir karayolu üzerinde bulunan kaplıcalar İnegöl´e yaklaşık 27 Km mesafededir. Uludağ sırtlarında, yemyeşil bir doğanın içinde yer alan kaplıcaların birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır; cilt hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve kireçlenme, tansiyon ile ilgili rahatsızlıklar, stresin negatif etkileri, eklem iltihaplanması.

Oylat Mağarası: İnegöl´e yaklaşık 17 Km mesafede bulunan Oylat Mağarası, 665 Metre uzunluğundadır. Kaplıcaların yolu üstünde olduğu için kaplıcaların ziyaretçileri Oylat Mağarasını da görmektedirler.

Oylat şelalesi: İnegöl´de yer alan şelale, çevresindeki bin bir çeşit bitki ve ağaç nedeni ile, doğaya doymak, huzur bulmak isteyenler için olmazsa olmaz güzellikte bir köşedir.

Hilmiye Köyü: Oylat Mağarası´nın bulunduğu köy, eşsiz doğası ile son dönemlerde dikkatleri çekmektedir.

Oylat Vadisi: Oylat Vadisi, Bursa İnegöl´ün bir parçasıdır. Oylat deresini de içine alan vadi, yemyeşil doğası, tertemiz havası ile en çok rağbet gören yerlerin başında gelmektedir.

Oylat´a gidilmişken Orman İşletmesi piknik alanında piknik yapmayı, Oylat köy pazarını ziyaret edip alışveriş yapmayı da ihmal etmemek gerekmektedir.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    8845,48%0,43
  • DOLAR

    32,27% 0,31
  • EURO

    35,10% 0,69
  • GRAM ALTIN

    2274,37% 0,94
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51