www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

SAVAŞLARIN GELECEĞİ DEĞİŞECEK

SAVAŞLARIN GELECEĞİ DEĞİŞECEK

ABD ordusu tarafından geliştirilen mobil lazer silahı başarıyla test edildi.

 Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen denemelerde 90`dan fazla bomba ve çok sayıda insansız hava aracı havadayken imha edildi.

Proje sorumlusu Terry Bauer, Amerikan ordusunun düşük maliyetli fonksiyonel savunma teknolojisi sahasında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek, mobil lazer denemesinin, gelecekte çok daha kapsamlı bir alanda etkilerini göstereceğini belirtti. Bauer, "Lazer bir defada sadece bir hedefe angaje oluyor ancak birden fazla vuruşa kitlenebiliyor. Hedefi imha sayısı ise konvensiyonel sistemlere göre çok daha yüksek. Hedeflediğimiz ne olursa olsun, vuruyoruz" diye konuştu.

Amerikan ordusu 2011 yılında düşük güç kullanarak 300 watt`lık lazer testleri gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz ay batarya ve motorin kullanılarak gerçekleştirilen testlerde ise 10 kilowatt`lık lazer silahı denendi. New Mexico`daki Yüksek Enerji Lazer Sistemleri Test Alanı`nda denenen mobil lazer silahının etki gücünün şu an için sınırlı olduğunu belirten Bauer, ordunun 100 kilowatt`lık çok daha güçlü lazer silahları üretmeyi planladığını ifade etti.

"ATLAMA TAŞI"

"Bu 10 kilowatt`lık lazerler, çok daha gelişmiş sistemler için sadece bir atlama taşı" şeklinde konuşan Bauer, daha güçlü sistemler için farklı güç kaynaklarına ihtiyaç duyacaklarını söyledi. ABD Ordusu Uzay ve Füze Savunma Komutanlığı tarafından yayınlanan test görüntülerinde, sistemin insansız hava aracını hedef aldığı görülüyor. Başlangıçta, sadece havada uçan bir uçak görünürken, lazerin etkisiyle arka kanadının yavaş yavaş yanmaya başladığı çıplak gözle de görülebiliyor. Uçak yaklaşık iki dakika içinde düşüyor. Ardından gelen görüntülerde de lazer silahının havadaki bombaları imha ettiği görülüyor.

DAHA ÖNCE DE DENEDİLER

Amerikan Deniz Kuvvetleri, bir kruvazöründe lazer silahlarını denemişti. Deniz Kuvvetleri, 2013 Nisan ayında yaptığı açıklamada, üzerinde lazer silahları bulunan bir kruvazörünü 2014`te Basra Körfezi`nde konuşlandırmayı planladığını duyurmuştu. Lazer silahları vuruş hassasiyetine rağmen olumsuz hava koşulları gibi, kullanımında bazı teknolojik sınırlamalarla karşı karşı bulunuyor. Amerikan, ordusu dört yıl önce başladığı mobil lazer sistemine ilişkin detayları saklı tutuyor.

Bauer, lazer silahın taşınabilirliği ve daha hafif hale getirilmesi için Amerikan ordusunca büyük yatırımlar yapıldığını ancak zaman içinde sistemin düşük maliyetli hale geleceğini kaydetti.Bauer, "Lazer silahlarının, insansız F-16`lara karşı mücadelesini görmek için çok beklemek zorunda kalmayabiliriz" ifadesini kullandı.



  • BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00