www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Sigaraya Akupunkturlu Çözüm

Sigaraya Akupunkturlu Çözüm

İnegöl Devlet Hastanesi (İDH) Fizik Tedavi Uzmanı, Hacamat ve Akupunktur Tedavisi Uzmanı Dr. Hüseyin Avni Çöl, akupunktur tedavisinin sigarayı bırakmada önemli rol oynadığını belirtti.

İnegöl Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı, Hacamat ve Akupunktur Tedavisi Uzmanı Dr. Hüseyin Avni Çöl, sigarayı bırakmanın tedavisinden bahsetti.

MOTİVASYON VE KARAR ÇOK ÖNEMLİ

Sigaranın aslında bir tür bağımlılık olduğunu ifade eden Dr. Hüseyin Avni Çöle, ?Diğer bağımlılıklar gibi sigaradan kurtulmakta biraz zor. Temel bazı şeylerin olması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi motivasyon, diğeri de karar. Kişinin kararlı olması gerekiyor. Tedavi süreci şöyle işliyor; görüşme de hastanın sigarayı bırakma gününe karar vermesini istiyoruz. Hasta o gün akşamdan, sanki biyokimya tahlili yaptıracakmış gibi sigara içmeden sabah polikliniğimize başvuruyor. Burada akupunktur uygulamasına başlıyoruz. Sigara konusunda da detaylı olarak bilgilendirme yapıyoruz. Telefon numarasından sürekli kendisiyle iletişim halinde oluyoruz. Aslında oldukça zor bir süreç. Bunu tek başına başarmak zor. Ama iki temel nokta bu? dedi.

AKUPUNKTUR YÖNTEMİ

Akupunktur yönteminden bahseden Çöl, ?Vücut sigaradan arınmaya başladığında bir takım etkiler ortaya çıkmaya başlıyor. Bunlar örneğin; sigara aşerme veya aşırı istek tanımlanıyor. Kişiler kendilerini sakinleştirmek için ister istemez sigara içmek istiyor. Bu sürecin akupunktur yöntemiyle biraz daha konforlu, rahat geçmesini sağlıyoruz. Burada temel güç motivasyon? şeklinde konuştu.

ANLIK DURUMA GÖRE İĞNELEME YAPILIYOR

Akupunktur tedavi sürecini anlatan Çöl, ?Sigarayı bırakmak gerçekten özel bir süreç. Akupunkturun ne gibi etkileri oluyor? Bu süreçte sigarayı bırakacak hastayla görüştüğümüz de; hasta bize sigara içmediğim de ellerim titriyor, işime konsantre olamıyorum gibi söylemlerde bulunuyor. Bu görüşme ve bazı muayene metotlarından sonra, vücutta seçilen noktaya göre Akupunktur uyguluyoruz. Örneğin; ben mutsuzum diyen kişinin vücudunda mutlu hissedebileceği bir noktaya akupunktur uygulanıyor. Nefes darlığım var diye kişi de akciğer gibi noktalar seçilebiliyor. Kişinin o anki sorununa göre iğneleme yapılıyor? diye konuştu.

TALEPLER YOĞUN

Az da olsa talebin olduğunu ifade eden Çöl, ?Özel muayenelerde akupunktur yoluyla sigara bırakmak isteyenlerin talebi oldukça fazla. Eskiden çok özel bir süreç olduğu gibi devlet hastanelerinde uygulanamıyordu. Artık Devlet Hastanemizde bu poliklinik mevcut. Talepler bu konuda gelmeye başladı? ifadelerini kullandı.

3-4 SEANSTA SİGARAYI BIRAKIYORLAR

Dr. Çöl, sigarayı bırakmanın ortalama süresinin 3-4 seans olduğunu, bununda yaklaşık bir veya 1,5 ay gibi bir süre içinde sağlanabildiğinin altını çizdi.

SEANSI 50 LİRA

Dr. Çöl, Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde bu yöntem için hasta seans başına 50 lira ödeme alındığını da sözlerine ekledi.

?İÇMEDİĞİM ZAMAN DÜNYADAN ZEVK ALMADIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM?

35 yıldan bu yana sigara kullanan ve sigarayı bir türlü bırakamayan hasta Fikret Kaçar, ?Nefesim tükenmeye başladı. Yürüyüşlerim daha da yavaşladı. Birkaç arkadaşımın tavsiyesi üzerine bende başvurmak istedim. Bu sefer sigarayı bırakmakta ısrarlıyım. Sigara içmediğim zaman sinirli oluyorum. Dünyadan zevk almadığımı düşünüyorum. İnşallah bu yöntemle 35 yıldır düşmanım olan sigarayı bırakacağım? dedi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25