www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Yasağa tam destek

Yasağa tam destek

İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü´nün aldığı karar ile gündeme gelen ´düğünlerde tavuk alma´ eğlencesinin yasaklanmasına İnegöl Kent Konseyi´nden destek geldi.

Kaymakam Şükrü Görücü´nün talimatıyla tavuk alma eğlencesine getirilen yasak her kesimden destek buluyor. Görücü´nün kararına en ciddi desteği ise Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah verdi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, "Hepinizin bildiği gibi,  "düğünlerde tavuk alma "  geleneği sadece Bursa´da, ilçelerinde ve köylerinde uygulanan bir adettir. Kına gecesi, gelin tarafı eğlendikten sonra daha çok kadınların öncülüğünü yaptığı bir grup, gecenin saat ikisinde, üçünde davul zurna eşliğinde damat evine giderler, bir saat kadar süren bu gece zulmünden sonra damat evinden tavuk alırlar ve böylece bu kutsal düğün âdeti de yerine getirilmiş olur. Bu tavuk alma âdetinin kim tarafından, hangi amaçla, ne zaman çıkarıldığı belli değildir. Burada şunu açıkça ifade etmek istiyorum. Bir dönem köylerde uygulanan bu düğün adetinin bir anlamı olabilir, zira herkes akrabadır, tarım toplumu olduğu için insanların düğün zamanlarında işe  gitme gibi bir derdi de yoktur. Dolayısıyla bu adet o dönem için eğlencenin bir parçası sayılabilir. Ama bugün itibariyle tam bir zulüm halini almıştır. Özellikle yaz aylarında, ayda 50 ile 100 civarında düğün yapıldığı göz önüne alındığında, bu kentte yaşayan her insan mutlaka bu zulme maruz kalmaktadır. Bir tarafta ertesi gün işe gidecek insanlar uyurken dinlenirken, ya da çocuğunu uyutmaya çalışırken, hastasının derdiyle dertlenirken, okula gidecek çocuklar varken, öbür tarafta gecenin saat ikisinde, üçünde davul zurna eşliğinde bir grup insanın eğlenmesi hem insani, hem İslami ve hem de medeniyet adına asla tasvip edilemez ve hoş görülemez. Bu durum binlerce mahalle sakinini rahatsız etmenin yanında, emniyet mensuplarını da canından bezdirmiştir. Bu anlamsız adet özelikle yazın, İnegöl´ümüzün en önemli sorunlarından birisi durumundadır.Emniyet ve belediyenin şikayet kayıtlarına bakıldığında  bu durum daha net görülecektir.Kentin Mülkü amiri olan kaymakamımız başta olmak üzere, Belediye başkanımız ve Emniyet müdürümüz, ilçe jandarma komutanımız, müftümüz, muhtarlarımız ve STK´ların desteğiyle alacağımız bir kararla,  bu zulümden acilen kurtulmalıyız.Düğün sahiplerine verilecek caydırıcı ceza ile bu kent bu zulümden kurtulabilir.Tavuk alma âdetini mutlaka uygulamak isteyen düğün sahiplerine, bu işi saat 24. 00 ´e kadar bitirme şartıyla izin verilebilir" diye konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36