www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


AH AKTAŞ AH!


 

İNULAŞ bünyesinde hizmet veren 110 halk otobüsü, 2017 yılının sonlarına doğru yenilenmiş ve ilçe halkının hizmetine başlamıştı.

Eski araçlara göre daha konforlu ve daha fazla yolcu taşıma kapasitesi olan yeni araçların hizmete başlamasıyla, İnegöl´ün muhtelif yerlerindeki yolcu durakları da yenilendi.

Yeni araçların İnegöl´ün Cadde ve sokaklarında dolaşmaya başlamasının ardından bazı sorunlar belirdi.  Otobüs sürücüleri özellikle trafiğin yoğun olduğu caddelerde ve iki aracın yan yana geçmeye zorlandığı dar sokaklarda ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Yine hız kesmek için yapılan koca koca kasisler de yeni araçların hizmete girmesiyle kaldırıldı. Kasislerin kaldırıldığı caddelerde trafik akışı daha da hızlandı, ancak bu kez de kaza riski arttı.  Neyse bunlar çok önemli değil?

Asıl önemli olan, araç sürücülerinin omuzlarına yüklenen borç miktarı ve faiz. Eski İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ın talimatıyla otobüsleri yenilenen İNULAŞ üyeleri, kullandıkları 307 bin liralık kredi karşılığında aylık 7 bin 600 lira taksit ödüyorlar. Araç sahiplerinin 60 ay sonunda ise ödeyecekleri faiz miktarı ise tam tamına 151 bin lira.

Otobüslerin alımında fikirlerinin alınmadığını öne süren bazı araç sahipleri, omuzlarına binen borç yükünün altından nasıl çıkacaklarını kestiremiyorlar. Zira kullandıkları 307 bin liralık kredinin sadece faizi canlarını acıtmaya yetiyor.

Ayda 7 bin 600 lira kredi taksiti ödeyen araç sahipleri, ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi´ne 1200 lira alt yapı kullanım bedeli, (NE ALAKA İSE) İNULAŞ´a 1000 lira aidat ve hizmet bedeli, 7 bin lirayı bulan yakıt masrafı, tek şoför için 2 bin lirayı bulan maaş ve sigorta primi ödüyorlar.

Toplamda 20 bin lira civarlarında giderleri olan araç sahipleri, para kazanamadıklarından dert yanarken, zaman zaman da ödemeler için cepten takviye yaptıklarını iddia ediyorlar.

Araç sahiplerinin bir başka muzdarip olduğu konu ise, ücretsiz ulaşım hizmeti alan vatandaşlar. Belediyeden 65 yaş üstü için araç başına 750 lira destek alan araç sahipleri, aldıkları bu desteğin yetersiz olduğunu, zira 65 yaş üstü vatandaşların yanı sıra şehit yakınları, gaziler, özürlüler ve refakatçileri, polis, jandarma ve belediye çalışanlarının da halk otobüslerinden ücretsiz bindiklerini ifade ediyorlar.

Günlük 10 binin üzerinde ücretsiz insan taşıdıklarını belirten araç sahipleri, araç başına düşen günlük ücretsiz insan sayısının 100 dolayında olduğunu, bunun da kendilerini mağdur ettiğini söylüyorlar.

Açıkçası, yeni araçların alımında gerekli hassasiyet gösterilmeyerek, araç sahiplerini büyük bir borç yükünün altına sokulması, üstüne üstlük çok büyük miktarda faiz ödetilmesi,  yeni otobüslerin ne araç sahipleri, ne sürücüler, ne de vatandaşlar tarafından beğenilmemesi ve yeni otobüslerin İnegöl´ün cadde ve sokakları için ideal araçlar olmamasından bir numaralı sorumlu İnegöl Eski Belediye Başkanı Alinur Aktaş´tır.

Araç sahiplerinin şikayetlerinden yola çıkarak, Başkan Aktaş´a sormak istiyorum. Yeni halk otobüslerinin tanıtım töreninde araç koltuğuna oturup gülen bir poz vermiştin. Peki dönüp ardına baktığında, senden başka gülen bir kimse gördün mü? Göremezsin! Çünkü aldırdığın otobüslerle araç sahiplerini, büyük bir borcun altına soktun ve 151 bin lira gibi korkunç bir faizi ödemek zorunda bıraktın. Böyle bir alışverişin sonunca ancak, bu işten yolunu bulan adamlar gülebilir. Vesselam?