www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


BU İDDİA DOĞRU İSE…

.


BU İDDİA DOĞRU İSE…

Kahramanmaraş merkezli depremle büyük bir acı yaşadık. Şuana kadar ölen insan sayısı 40 bini aştı. Depremde göçük altında kalıp hayatını kaybedenler için tüm ülke olarak üzülüp gözyaşı dökerken, günler sonra göçük altından sağ salim çıkarılan insanları gördükçe de sevindik. Hele o ufacık yavruların günler sonra çıkartıldıklarında hiçbir şey olmamış gibi konuşmalarına şahit olunca hayretler ettik ve hikmetler aradık. 

Her depremde olduğu gibi bu depremde de can kayıplarının en büyük sebebi çürük binalardı. Her deprem sonrası sloganlaşan “deprem öldürmez çürük binalar öldürür” sözü bu depremde bir kez daha ispatlanmış oldu. Zira fay hattının geçtiği bölgede depreme uygun yapılmayan yeni binaların bir moloza dönüştüğünü ve yine miadını doldurmuş eski binalarında yıkılarak insanlarımıza mezar olduğuna şahit olduk. 

Maraş ve civarındaki deprem tehlikesine karşı yetkilileri uyarıp dikkatini çekmeye çalışan bilim adamlarının maalesef ciddiye alınmadığını bu felaketle bir kez daha müşahede ettik.  Ama bedeli çok ağır oldu.

Deprem sonrası millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde yaraları sarmaya çalışıyoruz. Yaşanan tüm acılar elbette yerini güzel günlere bırakacaktır. Ama deprem ülkesi olarak yeniden yaşanabilecek depremler için ivedi bir şekilde önlemler almak durumundayız. 

Konuya İnegöl penceresinden bakarsak, ilçemizde deprem bölgesi. Yaşanacak büyük ölçekli bir depremde Allah muhafaza yüzlerce binanın yıkılma ihtimali var. Zira 99 körfez depremini yaşayan birçok binamızın mukavemet gücü zayıfladı. Kamu kurumları okullar ona keza büyük bir risk taşıyor. Yeni yapılan binaların durumlarını yetkililerimiz daha iyi bilir ama Maraş depremini yaşayınca yeni binalarında gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Okullarımızdan başlayarak tüm kamu binalarının analizleri yapılmalı. Yine 99 öncesi yapılan binalarda gözden geçirilmeli. Riskli binalar tespit edilerek acil kentsel dönüşüme gidilmeli. Deprem sonrası içinde tüm hazırlığımızı şimdiden yapmalı ve çalışmalara ilçemizdeki tüm kurum ve STK’lar dahil edilmeli. 

Tabi Maraş bölgesinde yaşanan depremden alacağımız dersleri ve kendi bölgemizde depremle ilgili alacağımız önlemleri sizlerle paylaşırken, ilçemizde yapılması düşünülen hükümet konağı ile ilgili bir iddia, gündeme bomba gibi düştü. Tüm itirazlara rağmen İnegöl girişindeki yeşil alana yapılacak olan hükümet konağı ile ilgili iddia projenin zemin etüdü yapılmadan İHALE edildiği yönünde.

Sosyal medyada İnegöl Düşünce Platformundan bir paylaşım yapan İnegöllü müteahhit Serdal Özkan  Cuma günü ihaleyi yapan YİKOB Başkanı Vali yardımcısı ile görüştüm. Sözleşme haftaya imzalanıyor , yani 5 gün süre var. Valilik Zemin etüdü sorumluluğunun İnegöl Belediyesi’nde olduğunu söyledi. Valiliğe göre evraklar tam ve haklılar. Vali beye Mevcut durumu detaylıca izah ettik. Özetle bize Sözleşme imzalanana kadar tarafımıza iptal edilmesi için herhangi bir yazı ve delil olması halinde ihaleyi ancak iptal edebiliriz denildi. Ama 5 gün var. Mahkeme süreci de çok uzun, zaman yok diye bu yazıyı yazmak zorunda kaldım. Bu iş artık yanlışa yanlış diyecek, İnegöl halkına ve özelikle kanser vakalarının olduğu Süleymaniye Mahallesinin sakinlerinin itirazlarına kalıyor. Bende aynı mahallede oturuyorum, yapılacak yer ise bana 100 metre uzaklıkta, mahalle sakiniyim. Şimdi müteahhitler derneğine, mimarlar ve mühendisler odasına soruyorum,  zemin etüdü yapmadığınız yerin ruhsatını alabiliyor musunuz? veya yaptığınız binalara belediye size, araziye yüzeysel bakın bana bir rapor getirin, yerinde sondaj yapmadan, kafanıza göre statik projesini hazırlayın, demir kalınlıklarını da beton sınıfını da size güveniyorum deyip, projesini yapıp binayı da dikebilirsiniz diyorlar mı. 

Kanunlar herkes için geçerli değil mi. Peki, Maraş depreminde Zemin analizi Sıvılaşma olan Zemin geçmiyor mu. İnegöl aynı zemine grubuna sahip değil mi. İnegöl de 5 tane fay hattı geçmiyor mu. Maraş depreminde olduğu gibi sağlam bina olsa da camları kırılmadan yan yatan bina görmedik mi. ZEMİN ETÜDÜ yapılmamış 5 katlı bir bina devlet binasıdır diye itiraz etmeyecek misiniz.  Ben yaptım oldu denildiğinde, İTİRAZ ETMEYENLERİN ELEŞTİRME HAKLARI YOKTUR. Bunu bilin isterim. Ben mahalle sakini olarak sorumluluk aldım ve ceremesini çekiyorum. Örnek vereyim. Dostlarıma Serdal Özkan böyle şeyler yapınca bak projeleri geçmiyor diyecek kadarda haddi aşanlar var. Olsun önemli değil. Ben elbet hakkımı alırım benimkinin telafisi var netice de…

 

Özetle, ben ve destek veren arkadaşlar ve de İNEGÖL DÜŞÜNCE PLATFORMU olarak Bu aşamaya kadar getirdik.  Özelikle mahalle sakinleri, gidin yerine bakın ZEMİN ETÜDÜ yapılmışsa itiraz etmeyin, hiçbir emareye rastlamazsanız. İnegöl ün geleceği için, çocuklarınızın yarınları için, buraya en önemlisi de hakkınıza sahip çıkın. Saygılarımla 

 

İşte depremi acıları daha geçmeden hiç ders almamışçasına hem de kamu binasını zemin etüdü yapmadan ihale edip yangından mal kaçırırcasına yapmaya çalışmak, hem kanunen suç, hem de büyük bir vebaldir. Bu iddianın doğru olmadığına inanmak istiyorum. Belediye yetkililerini bu iddiayı yalanlamaya davet ediyorum.