www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


İnegöl il olacaksa!

İnegöl il olacaksa!


Yıllardır il olmayı bekleyen aslında bekletilen ve oyalanan şehrimizin ileri gelenleri, bu konuyla ilgili zaman zaman heyecan uyandıran çalışmalar yaparlar ve gündem oluştururlar.

Yıllar önce bu konuyla ilgili, tüm İnegöl’deki siyasi partilerin temsilcileri ve  STK’lar otobüslerle TBMM’ye çıkarma yapmış, ama yine de sonuç alınamamıştı. Zira o yıllarda bir iktidarın ömrü 1, ya da 2 yıl sürerdi. Yani siyasi bir istikrarsızlık hakimdir. Şimdi dile kolay 20 yılı aşkın tek başına iktidar olan bir parti ve sözünün üzerine söz söylenmeyen bir lider var. 

İşte o dönem Fazilet Partisi’nden Ahmet Sünnetçioğlu, MHP’den Burhan Orhan’ın milletvekili olarak mecliste temsil ettiği İnegölümüz 99 yılı olsa gerek, büyük bir heyecanla yaptığı çıkarma sonrası, bir daha böylesine alelade bir çalışmaya imza atamadı. 

İktidar kanadının bu zamana kadar hiç ağzına almadığı, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ise son genel seçimler öncesi 100 il 1000 ilçe projesini dile getirmesi ile yeniden alevlenen konu ile ilgili STK’lar yakın zaman da çeşitli toplantılar yaparak görüş alışverişinde bulundu. 

“İnegöl her açıdan il olmayı hak ediyor. Artık il olma zamanı geldi. Bu böyle gitmez. Bursa’nın hegemonyasından kurtulmamız lazım” vs. türünden bilindik sözlerin sarf edildiği, ama sonuç alınmasının asla mümkün olmadığı aşikar bu toplantılardan da zaten sonuç çıkmadı. 

Şimdi yeniden bir çalışma başlatıldı. İnegöl’ün İl olmasına ilişkin önümüzdeki günlerde çalıştay tertipleyecek olan İTSO, fikrine danışacak bir isim havuzu oluşturmuş ve her bir isme davetiye göndermiş. 

İTSO’nun konuyu ciddiyetle masaya yatıracak olması çok anlamlı ve takdire şayan. Ancak toplantıya davet edilen isimlere baktığımızda isimlerin araştırılmadan yazıldığı ortaya çıktı. 

Daha önce medya sektöründe bulunmuş ama biri 5,6 yıl, diğeri 2 yıl önce sektörden ayrılmış isimler listede gazeteci ve temsilci hüviyetiyle davet edilmiş. Bunların dışında çalıştaya birçok alakasız isimlerin davet edildiğini görmekteyiz. Tabi alakasız derken kimsenin ismen değersiz olduğunu söylemiyorum. Listede olan her isim İnegöl için elbette değerlidir. Amma velakin konuya ilişkin görüş alınması ve dinlenmesi gereken öyle çok önemli isimler varken onları listede görememek, hele de bu konuyu çözecek irade siyaset kurumu iken, konuya mevcut yerel siyasetçileri dahil etmemek tam bir facia.

Tabi isim listesinde niçin siyasetçiler yok diye soranlara, “bu bir siyasi platform değil” deyip geçiştirmekte akla ziyan… 

Yerel seçimler yaklaşırken, muhalefet partilerinin İnegöl’ün il olmasına ilişkin iktidara yönelik dile getireceği eleştirilerin rahatsızlık vermesinden duyulan endişe, çalıştayı düzenleyenlerin başka hesaplar içerisinde olduğuna bir işaret olarak yorumlanmıştır.

İnegöl’ün il olmasını 20 yıldır talep etmekten korkan geçmiş siyasetçilerin, ya da mevcut iktidar yöneticilerinin davet edilmesini nezaketen doğru bulsam da, “hayırdır bunlar sizce ağababalarına bu konuda sitem de ya da talepte bulunabilirler mi ki” demekten de kendimi alamıyorum. 

Neyse her şeye rağmen iyi niyetimi korumak istiyorum. Düzenlenecek çalıştayın hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum.