www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


Siyasette saflar yeniden belirleniyor!

.


Yaşanan büyük deprem sonrası herkes seçimlerin erteleneceğini düşünüyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin 14 Mayıs tarihinde yapılacağını yineleyince, siyasi partilerde hareketlilik yeniden hız kazandı.

Erdoğan’ın aday olduğu Cumhur ittifakının hiç şüphesiz en ciddi rakibi Millet ittifakının çıkaracağı adaydı. Ancak ne olduysa Millet İttifakı’nı oluşturan partiler aday konusunda tam mutabakat sağlayamayınca İYİ Parti masadan kalktı. 

Masada şimdilik 5 parti var. Bu 5 parti yaşanan olağan üstü durum sonrası bir araya geldi ve devam kararı aldı. Aslında bugüne kadar toplanıp toplanıp dağılan ve ne adayını, nede seçmene umut veren bir açıklaması olmayan millet ittifakı geçtiğimiz günlerde 2 bin küsur maddeden oluşan bir çalışma metnini kamuoyuna açıklamıştı. İşbaşına geldiklerinde nasıl bir yol izleyeceklerini neler yapacaklarını madde madde açıklayan Millet İttifakı, hakikaten halkın büyük bir kısmında ciddi umut olmuştu. Geriye artık günlerdir hacı bekler gibi beklenen Cumhurbaşkanı adayının açıklanması kalmıştı.

Ve tüm dikkatler yarın Saadet Partisi ev sahipliğinde gerçekleşecek 6’lı masa toplantısındaydı. Ancak 5 partisinin CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerinde mutabık kalması, İYİ Parti’nin restine ve masadan kalkmasına neden oldu. Bu şok gelişme tüm ülkenin bir numaralı gündemi oldu. Yaşanan bu gelişmenin ardından siyasi kulisler hareketlendi. Bir sürü senaryolar yazılıp çizilmeye başlandı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, taşların oturacağını ve sofranın genişleyeceğini belirten bir açıklamada bulundu. 

Millet ittifakında yaşanan bu kriz havası,  iktidar kanadında ise bayram havası yarattı. Herkes derin bir nefes aldı. İttifakın dağılmasının iktidara yarayacağını düşünen iktidar yanlıların adeta seçim kazanmışçasına sevinç yaşadıklarına şahit olduk. Bugüne kadar Millet ittifakının güçlü duruşu karşısında itidalli yorumlar yapan birçok gazeteci, muhalefeti hedef alan söylemlerine ve iddilarına kaldıkları yerden yapmaya başladılar. 

Tabi siyasette merhum Demirel’in tabiri le 24 saat çok şeylere gebe. Bu saatten sonra neler olabilir. Millet ittifakının bu dağılmış görüntüsü bir taktik stratejimi, yoksa gerçekten bir yol ayrımı mı bunu ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz. 

Eğer İYİ Parti’nin ayrılışı bir taktik ise Cumhur İttifakı’nın işi daha da zorlaşacak gibi, yok taktik değil herkes kendi göbeğini kendisi kesecek ise Cumhur ittifakı ya ilk turda, ya da 2. Turda seçimi kazanacaktır.