Bilinçli Üretim Desteklenmeli

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?Tarım ürünleri ve hayvan ithalatının yapılmasına kesinlikle karşıyız. Yerine topraklarımızda bilinçli şekilde üretim yapıp, birim alanda en üst düzeyde verim

EKONOMİ 11.10.2017 10:09:21 0
Bilinçli Üretim Desteklenmeli

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´ya geçtiğimiz günlerde Bursa´da yaşanan tarım sorunlarını içeren dosyaları teslim etmişti.Her platformda tarım sorunlarını dile getiren Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulunun Mudanya´da yapılan toplantısında da dile getirdi.

 

TARIMDAKİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MASAYA YATIRILDI

Toplantıda konuşan Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, tarım sorunlarını her yerde dile getirdiğini belirterek, ?Bu ayki koordinasyon toplantımızı Mudanya´da gerçekleştiriyoruz. Her ay farklı ilçede düzenlediğimiz toplantılarımızda tarımdaki sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırıyoruz. Tarımdaki sorunların çözümü için Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´ya dosya iletmiştik. Bu sorunların en kısa zamanda çözülmesini bekliyoruz. Tarım sektörü yaşam için çok önemli. Yaşamımızı sürdürmek için ürün yetiştirmek zorundayız. Bu işi emeğiyle yapan çiftçimizin, sorunlarını da çözüme kavuşturulması elzem.?

 

TARSİM İLE OLAN SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ

?Milli Tarım Projesi işlevselliği ön plana çıkarılarak projenin verimli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Başbakanımız 2018 yılı için üreten çiftçiye mazotun yarısı bizden demişti. Bununla ilgili son durumu öğrenmek istiyoruz. 3. havza bazlı üretim modelinin son halinin bir an önce şekillendirilmesini istiyoruz. TARSİM ile bazı sorunlarımız bulunmaktadır. Sigortalanan armut bahçelerinde, hasat süresinden önce sigorta süresinin dolmasından dolayı sorun yaşamaktayız. Bundan dolayı sigorta süresinin 1 ay daha uzatılmasını talep ediyoruz. Daha önce de kiraz bahçelerinde hasat zamanı yağan aşırı yağmurlardan zarar görüp kalitesi bozulan kirazların TARSİM kapsamına alınmasını istemiştik ve bu gerçekleşti. Bundan dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz.?

 

FIRSATÇILARA MEYDAN VERİLMEMELİ

?Hububat ekiminin yapılacağı şu günlerde gübreden rant sağlayanlar, gübreye tekrar zam yaptılar. Gübre fırsatçılarına meydan verilmemesini ve gübre fiyatlarının düzenlenmesini talep ediyoruz. Tarım ürünlerine katma değer sağlamak amacıyla bu ürünlerin işlenmesini sağlayacak yeni tesislerin ülkemize kazandırılması en büyük temennimizdir. Örneğin; İnegöl´ümüzde 16 bin ton şeftali üretimi yapılmaktadır ancak üretici neredeyse yok pahasına ürününü elinden çıkarmak suretiyle satmış bulunmaktadır. Bu hususta bir meyve suyu fabrikasının açılması ilçemizin ve bölgemizin ekonomisinin kalkınmasında önemli rol oynayacaktır. Tarım ürünleri ve hayvan ithalatının yapılmasına kesinlikle karşıyız. Yerine topraklarımızda bilinçli şekilde üretim yapıp birim alanda en üst düzeyde verim alınması sağlanmalıdır. Hayvan yetiştiriciliği konusunda biz ihracat edecek konumda iken, hayvan ithal etmeyi doğru bulmuyoruz. Her çeşit ürünün yetişmesine uygun olan ekolojimizde tek yapılması gereken çiftçimizin desteklenmesidir. Parçalı tarım arazilerin toplulaştırılması konusunda gereken çalışmalar bir an önce yapılmalıdır. Verimli toprak kaybımız bir an önce önlenmelidir.?

 

TARLALARINI SATMAK ZORUNDA KALMAKTADIR

?Çiftçiler, tarımdan para kazanamadıkları için borcunu ödeyememekte, bu sebepten tarlalarını satmak zorunda kalmaktadır. Ayrıca BAĞ-KUR primlerinin yüksek olması ve çiftçinin bunu ödeyememesinden dolayı, esas mesleği çiftçilik olanlar fabrikalarda çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Tarım BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesi için gereken çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz. Üreticimizin kaybolmaması, tarımın bitmemesi için çiftçiler her daim desteklenmelidir. Üretim sezonunda havanın çok sıcak gitmesinden dolayı verim kaybı yaşandığı için çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesini talep ediyoruz. Köylerde, mahallelerde çiftçilik yapmayıp başka sektörlerde çalışan tarla sahipleri, çiftçi kayıt sistemi ile uğraşmayıp çiftçilerle kira sözleşmesi yapmamaktadır. Kimisi de kendi adına desteklemeye başvurmaktadır. Böyle olunca destekler kiracıya değil kiraya verene yatmaktadır. Burada kayıt dışı bir işlem vardır. Bunun önlenmesi ve üreticimize destek verilmesi, üreticimizin kalkınması en büyük mutluluğumuz olacaktır? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: M. Salih KAYGUSUZ

  • BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,22% 0,06
  • EURO

    48,78% -0,19
  • GRAM ALTIN

    5445,21% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9015,99% 0,00