İTSO binasının açılışına katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun, İnegöl mobilyasının Kayseri mobilyasının gerisinde olduğunu, İnegöl’ün Kayseri’yi geçmesi için önüne hedefler koyması gerektiğini belirtmesi şaşkınlığa ve tepkilere yol açmıştı.
Rıfat Hisarıklıoğlu’nun Kayseri İnegöl kıyaslamasına cevap veren Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise, mobilya üretiminde asıl Kayserililerin İnegöl’ü örnek aldığını, İnegöl’ün Kayseri’yi örnek alması halinde ise 15 yıl geriye gideceklerini söylemişti.
Ancak dün internet sitesinde okuduğum bir haber Kayseri ile İnegöl’ün mobilya sektöründeki farkını gözler önüne seriyordu. Haberi okuduktan sonra Kayserililerin devletin imkânlarını kullanarak nasıl adım adım büyüdüğünü bir kez daha müşahede ettim.
Zira TOKİ, Kayserili mobilya üreticilerine yaptığı Mobilya kent projesi’nin ardından, şimdi de Kayseri`de üretilen mobilyaların satışının gerçekleştirileceği `Türk Mobilya Merkezi` projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. TOKİ, Türk mobilyacıların rekabet gücünü arttıracak projenin ihalesini 16 Eylül`de İdarenin Ankara Bilkent`teki merkezinde gerçekleştirecek. 458 bin metrekare kapalı alana sahip olacak "Türk Mobilya Merkezi’nin 227 mobilya satış mağazasından oluşacağı ve yılın 365 günü fuar mantığı ile ev ve ofis mobilyasını tamamlayacak tekstil ürünleri, halı, perde, aydınlatma, beyaz eşya gibi sektörlerde çeşitli büyüklüklerde stant şeklinde 200 mağaza yer alacağı ifade ediliyor. Türk Mobilya Merkezi`nde mağazalarının yanı sıra fuar alanı, banka şubeleri, market, sosyal alan, kafeler, yüzme havuzu, spor salonları ve mobilya sektörüyle ilişki içerisinde olabilecek sektörlere kiralanabilecek alanlar bulunacak.
Evet İnegöllü mobilyacıların kendi imkanları ile yapmaya çalıştığı bir mobilya kent inşaat halinde. Bloklar hızla yükseliyor. Taşın altına elini koyan, devlete el açmayan mobilyacılarımızı yürekten kutlamak gerek belki ama, Kayserililer devlet imkanlarıyla İnegöl’deki mobilya kentin daha büyüğünü ve daha gelişmişini, çok daha kolay ve belki de çok daha ucuza mal edecekler.
Diyeceğim o ki, mobilyanın başkenti olmak istiyorsak ki istiyoruz, o zaman Kayserileri örnek almak durumundayız. Zira devlete sırtını yaslamış Kayserililerle rekabet etmemiz şu şartlarda mümkün görünmüyor.