FAKÜLTE VE KOLEJ ŞART

MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, İnegöl'e mobilya sektörünü destekleyecek fakülteler ve mobilya kolejinin kurulması gerektiğini söyledi.

İŞ DÜNYASI 1.04.2015 12:22:00 0
FAKÜLTE VE KOLEJ ŞART

Haberyorum Gazetesi`nin Hasbahçe tesislerinde düzenlediği kahvaltılı sohbetlerin bu haftaki konuğu MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç oldu.

Gazeteci Şerif Gürbaş ile mobilyanın geleceğini konuşan Malkaç, mobilya ile ilgili projelerden söz etti. Malkaç, özellikle mobilyanın sektörünü destekleyecek fakülte ve kolejlerin kurulması gerektiğini ifade etti. 

Kahvaltılı söyleşiye Haberyorum Gazetesi Genel Müdürü Ümit Karaş ile Reklam ve Pazarlama Müdürü Osman Gürbaş ve MÜSİAD Genel Sekreteri Erdal Bayraktar`da hazır bulundu.

İşte soru ve cevaplarla ayrıntılar...

Sohbetimize sizi tanıyarak başlamak istiyoruz. Halil Malkaç kimdir?

1977 Mardin doğumluyum. İnegöl ile tanışmam babamın memuriyeti nedeniyle 1989 yılında başladı. Gençlik yıllarında mobilya çıraklığı ile başlayan maceram askerlik sonrası ticarete atılmam ile devam etti. 2015 yılında ise üyesi olarak onur duyduğum MÜSİAD'a İnegöl Şube Başkanı olarak seçildim.

Peki 1989 yılında geldiğiniz İnegöl ile bugünkü İnegöl'ü karşılaştırır mısınız?

Çok fark var. Geldiğimiz yıllarda İnegöl'ün toplam nüfusu 120 bin civarındaydı. Gerek şehirleşme gerekse de mobilyacılık sektöründe bu kadar gelişim yoktu. Kendi yağında kavrulan bir ilçeydi. Daha çok el işçiliğine dayanan bir mobilya sektörü vardı. İhracat ise neredeyse hiç yoktu. Ama bugün İnegöl'ümüz dünyaya açıldı. Dünyanın her kıtasında tanınan, ürünleri satılan bir şehre dönüştük. Nüfusumuz neredeyse 2 katına ulaştı. İnegöl'ümüz modernleşti. Endüstriyel üretimin yapıldığı, sanayileşmenin hızla arttığı bir yerleşim alanı oldu.

Sizce bu gelişimde ki en büyük pay mobilya sektörünün mü?

Elbette hayır. Şehrin tüm dinamiklerinin bunda ki payı çok büyük. Gerek merkezi hükümetler, gerekse de belediyeler iş dünyasıyla örnek olacak bir birliktelikle çalıştılar. Ancak mobilya sektörünü bu denli ön plana çıkarmamızın nedeni, bizi dünyaya açmasıdır. Mobilya sektörü sayesinde iş dünyamız önce dünyayı tanıdı sonra İnegöl'ü tanıttılar. STK'larımızın aktif çalışmalarıyla da İnegöl'ümüz Türkiye'nin övgüyle bahsettiği ciddi bir üretim ve ticaret merkezine dönüştü.

Söylemleriniz gerek hükümet, gerekse de yerel idareciler tarafından dikkate alınıyor mu?

Kesinlikle evet. Özellikle MÜSİAD'ımız hükümetlerle hep bir araya gelen, sorun ve çözüm önerileri ile her zaman ülkemizin kalkınması için taşın altına elini koyan bir sivil toplum kuruluşu oldu. Yerelde her zaman İnegöl'ümüzde görev yapan kaymakamlar, milletvekilleri ve belediye başkanlarımızla çok sıkı ilişkiler içinde yer aldık. Hatta şu an sürdürdüğümüz Benim Geleceğim Mobilya Projesi'nide ortaklaşa yürütüyoruz. Bu nedenle bizlere bu desteği veren İnegöl Kaymakamımız Ali Akça ve İnegöl Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'a ne kadar teşekkür etsek azdır.

Nedir bu sürekli kamuoyunda konuşulan BGM projesi?

Bu projenin asıl amacı uzun vadede mobilya sektörüne geçiş yapan yetişmiş insan gücünü arttırmaktır. Bizler bu konuda çalışma yaptık. İnegöl bir mobilya şehri olmasına karşın, Endüstri Meslek Lisesi Mobilya Bölümü'nde okuyan öğrenci sayıları bizi hayal kırıklığına uğrattı. Son yıllarda da mobilya sektörünün büyümesi ile oluşan nitelikli insan gücü ihtiyacının artması bizi arayışa soktu. Bu nedenle Benim Geleceğim Mobilya Projesi'nin startını verdik. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğini de alarak tüm okulları yakın markaja aldık. Tüm 8. Sınıflara mobilya sektörünü anlattık. Bu yılda 9. Sınıf öğrencilerine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Daha sonra ise 2014-2015 eğitim öğretim yılı itibariyle de Mobilya bölünün 10. Sınıflarından başlamak kaydıyla tüm öğrencilere burs vermeye başladık. İtalya'ya öğrenci ve öğretmenlerimizi götürdük. Yine çeşitli etkinliklerle öğrencilerimize destek vermeye devam ediyoruz. Bunun meyvesini bu yıldan itibaren almaya başlayacağız. Özellikle bu yıl mobilya bölümüne kayıtlarda rekor bekliyoruz.

Peki başka projelerinizde var mı?

Bizler 2023 yılı vizyonunda İnegöl'ümüzü çok özel bir yerde görmek istiyoruz. Toplam Dış Ticaret hacmi 3 milyar doları bulan bir şehir hayalimiz var. Sadece mobilya ihracatının 1 milyar doları bulan bir İnegöl'ün şehre olan katkısını siz hayal edin.

Tabi bunları yakalayabilmek için iş dünyasının yeni pazarlar bulması, başta Amerika olmak üzere dünyanın en büyük mobilya ithalatçılarına mobilya satması gerekiyor. Tabi bu yeterlimi elbette hayır.

İnegöl'e mobilya sektörünü destekleyecek fakülteler ve mobilya koleji kurulması gerekiyor. Bu konuda iş dünyasının da taşın altına elini sokması gerekiyor. BGM projesi ile Mobilya tasarım merkezi'nin desteklenmesi ve İnegöl'de sosyal yaşamın daha zengin hale getirilmesi gereklidir. Bizde bu gerçeklerden hareketle yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Başkan olduğum dönem zarfında bir iki projenin hayata geçirilmesi noktasında çalışmalar yapacağız.

 

Tüm beklentileriniz mobilya üzerine mi?

Elbette ki hayır. Bizler bugüne kadar mobilya sektörü kadar diğer alanlarda da çok fazla çalışmalar yaptık. Gerek eğitim, gerekse de tarım, ulaşım, sağlık, turizm gibi bir çok konuda sorunları ve çözüm önerilerimizi açıkladık. Hatta geçtiğimiz yerel seçimler öncesinde, "Beklentiler Işığında İnegöl" adlı bir kitapçık çıkardık. Bir çok önerimizin yer aldığı bu dosyayı başta İnegöl Belediye Başkanımız Alinur Aktaş olmak üzere, tüm belediye başkan adaylarına verdik. Beklentimiz bugüne kadar olduğu kadar bugünden sonra isteklerimizin dikkate alınması olacaktır.

MÜSİAD'ın son yıllarda İnegöl'e kazandırdığı en önemli çalışmalar sizce hangisi?

Bence MÜSİAD son yıllarda çok önemli projelere ve çalışmalara imza attı. Bugün İMOS adıyla faaliyet gösteren İnegöl Mobilya Tanıtım Grubu'nun fikrini MÜSİAD ortaya attı. Daha sonra İnegöl'e Gümrük Müdürlüğü'nün açılmasını yine biz sağladık. Gümrük ve Ticaret Bakanımızdan artık İnegöl'ümüz sizden bir gümrük müdürlüğü açılmasını istiyoruz” dedik. Bakanımızda hemen talimat verdi. Bursa milletvekilimiz Hüseyin Şahin'in takibiyle de kısa sürede sonuca ulaştık. Önümüzdeki aylarda açılışı yapılacak olan Mobilyum Projesi'ni de MÜSİAD hazırladı. Dönemin MÜSİAD Başkan Yardımcılığı'nı da yapan İşadamımız Haluk Özbek'in önderliğinde daha sonra bir kooperatif kurarak çözüme ulaştık. Bu proje İnegöl tarihinin en büyük projesidir.

Ağaç ve Orman ürünleri ihracatçılar Birliği seçimlerinin kazanılması, MOSFED'in kurulması da yine diğer STK'ların desteğiyle başarılmış önemli bir sonuçtur. Son olarak bizim tarafımızdan geliştirilen ve halen devam eden BGM Projesi'de İnegöl'ün menfaatine yapılmış çok ciddi çalışmadır.

Bu projelere ciddi mesai harcayan Ahmet Güleç ile Zeki Kavaz başkanım ile yine bizlere destek veren tüm kamu kurum ve STK'larımıza şükranlarımızı sunuyorum.

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20